4x de beste standplaats voor je orchidee
beste standplaats voor je orchidee
Eerste hulp bij verzorging

4x de beste standplaats voor je orchidee

De kans is groot dat jij een orchidee in huis hebt, want het is de meest verkochte kamerplant van Nederland. De orchidee heeft niet veel aandacht nodig, maar met de juiste verzorging bloeit ze heel lang. In dit artikel vind je tips over de beste standplaats voor je orchidee, want waar je haar neerzet maakt een groot verschil voor het bloeiproces!

Badkamer

Planten doen het het best in hun oorspronkelijke klimaat, dus die zou je moeten proberen na te bootsen. Orchideeën komen uit de tropen, wat betekent dat ze graag in een warme en vochtige omgeving staan. De badkamer is hier dus ideaal voor! De orchidee heeft alleen wel licht nodig, dus als je geen ramen in je badkamer hebt moet je haar af en toe even in indirect zonlicht zetten.

Lees ook: De 4 beste planten voor in de badkamer

Slaapkamer

Kamerplanten zorgen voor een rustgevende omgeving en zijn dus ideaal voor op de slaapkamer. Ze gebruiken ’s nachts wat zuurstof maar produceren overdag juist extra, dus dat is geen reden tot zorgen. Ook verhogen ze de vochtigheidsgraad, wat luchtweginfecties en -irritaties kan voorkomen. En hoe fijn is het om bij het wakker worden meteen een exotische plant te zien? Net als in de woonkamer, komt er in de meeste slaapkamers ook veel licht. Zet de plant in de buurt van een raam, maar pas wel op voor tocht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op

Werkkamer

Onderzoek van de universiteiten van Cardiff, Exeter, Queensland en Groningen toonde aan dat planten een positieve invloed op je productiviteit kunnen hebben. Als er planten in de werkruimte staan, kan de productiviteit met wel 15% toenemen! Ook ronden mensen taken sneller af, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Daarnaast hebben planten een positief effect op je concentratie, omdat ze geluid met 8% verminderen. Decoreer je bureau dus met een aantal verschillende orchideeën! Let er wel op dat ze genoeg daglicht krijgen, zet ze anders af en toe even op een lichtere plek.

Woonkamer

Dit is misschien wel de aller beste standplaats voor je orchidee. De orchidee staat graag op een lichte plek, en in de meeste huizen is de woonkamer de ruimte waar het meeste daglicht komt. Zet de plant niet in direct zonlicht, want haar bladeren kunnen verbranden. De ideale kamertemperatuur voor een orchidee ligt tussen de 20 en 22 graden. Dus pas op met tocht en bij de verwarming! Let ook op met fruit wat in de buurt staat, want bepaalde soorten scheiden een bepaalde gas uit waardoor je plant sneller veroudert.

Lees ook: Hoe zorg je het beste voor een orchidee?