Wat te doen met een orchidee met gele bladeren?
Tips voor een orchidee met gele bladeren
Eerste hulp bij verzorging

Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

De orchidee is één van de gemakkelijkste bloeiende kamerplanten om te houden. Het is dus ook niet gek dat deze plant zo populair is. Maar dat orchideeën gemakkelijk te houden zijn, betekent niet dat ze zonder enige aandacht mooi blijven. In dit artikel leggen we je uit wat je moet doen bij een orchidee met gele bladeren. Het is zo opgelost!

Oorzaak orchidee met gele bladeren

Als jouw orchidee gele bladeren krijgt, kan dat meerdere oorzaken hebben:

Temperatuur

De beste temperatuur voor een orchidee ligt tussen de 20 ºC en 22 ºC. De plant kan temperaturen tussen de 16 ºC en 30 ºC aan, maar alleen voor hele korte perioden. Als het te koud is, kunnen de bladeren geel worden en uiteindelijk uitvallen. Orchideeën houden ook niet van plotselinge temperatuurschommelingen.

Zonlicht

Zet je orchidee het liefst op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Als jouw orchidee gele bladeren heeft, betekent dit dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats haar naar het midden van de kamer of gebruik vitrage om wat schaduw te creëeren. Een te donkere standplaats is overigens ook niet goed, dan kunnen de bloemknoppen uitvallen of worden de bladeren donkergroen.

Wat te doen?

Goed, we weten nu hoe je een orchidee met gele bladeren kunt voorkomen. Maar wat doe je ermee als het al gebeurd is? Ten eerste is het belangrijk dat je een andere plek voor je orchidee zoekt, met een betere temperatuur en/of op een plek met iets meer schaduw. Vervolgens haal je de gele bladeren van je plant af en verzorg je ‘m weer als normaal.

Zet je orchidee trouwens ook niet op de tocht of bij de verwarming! En pas op met fruit, want bepaalde soorten scheiden een gas uit waardoor je plant sneller veroudert.

Lees ook: Orchidee verzorging: Hoe zorg je het beste voor deze plant?