Orchidee verzorging: Hoe zorg je het beste voor deze plant?
Orchidee verzorging
Eerste hulp bij verzorging

Orchidee verzorging: Hoe zorg je het beste voor deze plant?

De orchidee is een van de meest bekende én meest verkochte kamerplanten van Nederland. Grote kans dus dat jij er een in huis hebt staan! De orchidee heeft niet veel aandacht nodig, maar met de juiste verzorging bloeit ze heel lang. Zeker waard dus! In dit artikel geven we je een aantal tips voor de beste orchidee verzorging.

De beste standplaats voor je orchidee

De orchidee is een subtropische plant. Zet haar dus op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht want de bladeren kunnen – net als jij – verbranden. 😉 De ideale kamertemperatuur voor een orchidee ligt tussen de 20 en 22 graden. Zet haar dus niet op de tocht of bij de verwarming! Pas ook op met fruit, want bepaalde soorten scheiden een bepaalde gas uit waardoor je plant sneller veroudert.

Je orchidee water geven

Orchideeën zijn geen grote waterverbruikers. In de zomer heeft de plant maar één keer per week water nodig en in de winter nog minder: dan is één keer per tien dagen voldoende. De beste manier om je orchidee water te geven, is door een laagje water in je wasbak te laten staan en de plant daar even in te zetten. Vind je dit te veel gedoe? Schenk het water dan op de grond van de pot, en niet op de orchidee zelf. Let er wel op dat er geen laagje water in de pot komt te staan, je wilt je plant natuurlijk niet verdrinken.

In de winter kun je je orchidee ook af en toe even met wat water besproeien, om de luchtvochtigheid iets te verhogen. Pas wel op dat je de bloemen niet raakt, want die kunnen dan bruine vlekken krijgen.

Orchidee voeding

Voor een optimaal bloeiende orchidee met glanzende bladeren en gezonde wortels geef je haar af en toe speciale orchideeënvoeding. In de zomer is één keer per maand voldoende, in de winter één keer per twee maanden. Gebruik hier vloeibare meststof voor, die je in water oplost. Dompel de orchidee hier in, net als bij het water geven.

Orchidee snoeien

Is de bladstengel van je orchidee verkleurd? Dan is hij aan het afsterven en kun je hem het beste afknippen. Dan kan de orchidee zich focussen op het groeien van nieuwe stengels, en gaat er geen energie meer verloren aan de afstervende stengel.

Dat waren onze orchidee verzorging tips! Wist je dat er in totaal wel 25.000 soorten orchideeën zijn! Bekijk ze in dit artikel of op deze pagina