Hoe help je je planten de zomer door? - Bloomifique
Eerste hulp bij verzorging

Hoe help je je planten de zomer door?

Zelfs al zijn de meeste reisplannen deze zomer gecanceld, je wilt soms op avontuur; even ontsnappen aan de dagelijkse bezigheden. Mocht je wat langer van huis zijn; dan hier wat tips om de planten te laten overleven tijdens jouw afwezigheid. Zodat je met een gerust hart weg kunt!

Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Anthuriums en orchideeën zijn bloeiende planten die vaak niet langer dan één à twee weken zonder verzorging kunnen. Dus wil je er wat langer dan een weekendje tussenuit, dan moet je hulp inschakelen voor je groene vrienden.

De plantenoppas
Erg fijn als vrienden, familie of buren bij jou thuis willen langsgaan om de post te sorteren, kamers te luchten en je groene thuisblijvers te verzorgen. Maar vergeet niet dat het voor hen moeilijk kan zijn om in te schatten wat jouw planten precies nodig hebben. Zij hebben namelijk niet zo’n innige band met jouw planten opgebouwd als jij.

Maak het ze daarom zo makkelijk mogelijk (en vergroot de kans dat jouw planten het overleven) en schrijf voor al jouw planten een korte handleiding. Tips kun je vinden onder het kopje Eerste hulp bij verzorging. Zo wordt het een win-win situatie en maak je zowel jouw planten als de plantenoppas blij. En vergeet ze niet als bedankje te verwennen met een mooie bloeiende plant voor zichzelf (waar jij in return natuurlijk met liefde op past!)

Zelf regelen
Kan er niemand bijspringen of durf je de plantenzorg toch niet uit handen te geven, dan kun je ook zelf aan de slag. Zet je planten bijvoorbeeld dicht bij elkaar, op een lichte plek, zodra je van huis gaat. Samen zorgen ze voor een lokaal klimaat met een hogere luchtvochtigheid waardoor ze beter overleven.

Koop of knutsel een irrigatiesysteem
Dit kun je op twee manieren doen.

  1. Zet alle planten op een schoteltje of in een bakje met een laagje water erin, zodat de wortels dat kunnen opslurpen wanneer jij weg bent. Hiermee stel je de verdroging langer uit. Belangrijk is wel dat je je planten voor vertrek nog even flink nat maakt.
  2. Knip een stuk van de onderkant van een lege waterfles af. Haal de dop van de fles en maak hier drie kleine gaatjes in. Span een stuk panty over de opening van de fles (dit voorkomt dat de gaatjes vol komen te zitten met aarde). Draai de dop over de panty op de fles en steek de fles ondersteboven diep in de aarde. Giet de fles vol met water; de fles geeft vanaf nu langzaam water aan de aarde.

Tot slot: ga lekker weg en geniet zorgeloos!