Zo word je de beste in het verzorgen van kamerplanten: 3 tips
Zo word je de beste in het verzorgen van kamerplanten: 3 tips
Eerste hulp bij verzorging

Zo word je de beste in het verzorgen van kamerplanten: 3 tips

Als je een nieuwe plant koopt, wil je daar natuurlijk zo optimaal en lang mogelijk van genieten. Daarvoor moet je wel weten hoe je deze plant het beste verzorgt. Want net als bij mensen, is geen enkele plant hetzelfde. Maar laat de moed je niet in de schoenen zakken, want met onderstaande drie tips word jij de beste in het verzorgen van kamerplanten. Succes!

Het verzorgen van kamerplanten

Zoek de beste plek

Planten hebben zo hun voorkeuren qua standplaats. Zo staat de ene plant het liefst vol in de zon, terwijl de andere plant daar juist dood van gaat. Dus voor elke plek in huis is er wel een plant te vinden die het daar het beste doet. Zo doen niet alle planten het goed in de badkamer, vanwege de hoge luchtvochtigheid en donkere ruimte. Maar er zijn ook veel planten die daar juist wel van houden, zoals een orchidee. Bekijk dus per plant wat de beste plek in huis is.

Lees ook: De beste planten voor elke kamer in huis

Geef niet te veel en niet te weinig water

Planten precies de juiste hoeveelheid water geven kan best een dingetje zijn. En dat is niet gek, want de ene plant heeft nou eenmaal meer water nodig dan de andere. Daarom zeggen wij altijd: geef geen water omdat het ‘tijd’ is. Zorg dat je je planten leert kennen en naar mate van tijd weet hoe vaak ze water nodig hebben. Dat werkt altijd beter dan vasthouden aan twee keer per week omdat je dat ergens gelezen hebt. Giet daarnaast na een half uur overtollig water weg, of zet je planten tijdelijk op een afdruiprek. Zo voorkom je dat een plant te veel water krijgt, en dan kan hij gaan rotten.

Lees ook: De beste manier om je planten water te geven: 4 tips

Verpot wanneer nodig

Als een plant te groot is geworden voor haar pot, dan kun je haar het beste verpotten. Doe dit het liefst in het voorjaar, omdat de lichte dagen helpen bij het stimuleren van knopvorming. Maar later in het jaar kan het natuurlijk ook. Gebruik een plantenpot die een diameter van minimaal 20% groter dan de oude heeft, om er zeker van te zijn dat de plant hier nog in kan groeien. Anders kun je volgend jaar weer aan de slag. 😉 Vul het oude grond met speciale potgrond aan, waar je een beetje voeding doorheen mengt. Dan kan de plant weer even vooruit!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op