5x níet doen bij een orchidee
5x niet doen bij een orchidee
Foto: Unsplash
Eerste hulp bij verzorging

5 dingen die je níet moet doen bij een orchidee

Meestal geven we tips over de dingen die je qua verzorging van je planten wél moet doen. Maar eigenlijk is het ook belangrijk om te weten welke dingen je juist niet moet doen. Want je kunt je plant nog zo goed verzorgen, als je dingen doet die niet behulpzaam zijn, lijdt je plant daar alsnog onder. Daarom in dit artikel op een rij: 5x niet doen bij een orchidee.

De wortels laten verdrinken

De wortels van een orchidee zijn onderdeel van de longen: via deze zogenaamde luchtwortels haalt de plant adem. Als de wortels onder water staan, stikt de orchidee bij wijze van spreken. De wortels sterven af en gaan rotten, waardoor de plant minder goed kan ademen.

Water op de kruin gieten

Ook het middelste gedeelte van de orchidee, waar alle wortels, bladeren en scheuten bij elkaar komen, moet kunnen ademen. Dit wordt ook wel de ‘kruin’ van de orchidee genoemd. Giet hier dus geen water bovenop! Heb je dit per ongeluk toch gedaan? Dep dit dan met een tissue zoveel mogelijk af.

In potgrond zetten

Als je een orchidee in de potgrond zet, kunnen de wortels niet ademen en sterven ze af. Vooral als de grond heel vochtig is, blijft er bijna geen lucht over voor de plant. Geef je orchidee daarom altijd een luchtige bodem!

In direct zonlicht zetten

Zet je orchidee op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Orchideeën hebben namelijk een gevoelige huid en verbranden heel snel. Ze hebben wel voldoende daglicht nodig, dus zet de plant het liefst in indirect licht.

De bloemen besproeien

Sommige tropische planten met luchtwortels vinden het heerlijk als je ze regelmatig met een plantenspuit besproeit. Maar bij orchideeën is dit juist niet het geval. Als er kleine druppeltjes water op de bladeren blijven staan, kunnen ze gaan rotten. En op bloemblaadjes kan het voor lelijke verkleuringen zorgen.

Lees ook: Hoe zorg je het beste voor een orchidee?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op