Een orchidee opnieuw laten bloeien: zo doe je dat
Een orchidee opnieuw laten bloeien
Eerste hulp bij verzorging

Is je orchidee uitgebloeid? Zo breng je ‘m opnieuw tot leven

Een orchidee kan zo’n drie tot zes maanden bloeien. En daarna moet je ‘m zeker niet weggooien, want met wat liefde en aandacht kun je een orchidee opnieuw laten bloeien! Hierdoor kun je het hele jaar door van de plant genieten. En echt, het lukt iedereen. We geven je een aantal tips.

Een orchidee opnieuw laten bloeien

Er zijn verschillende mogelijkheden om een Phalaenopsis orchidee een nieuw leven te geven:

  • Is de plant uitgebloeid en de steel nog groen? Dan kun je ‘m boven het derde oog afknippen. De kans is groot dat je orchidee op dit punt weer uitschiet.
  • Is de hele steel van de plant verdroogd? Dan kun je ‘m het beste helemaal afknippen. Zet de orchidee vervolgens in een koelere ruimte dan waar die normaal stond en blijf ‘m verzorgen zoals je voorheen ook deed. Vanaf het moment van het afknippen van de takken zal het zo’n 100 dagen duren tot de orchidee weer opnieuw bloeit.

Bij andere soorten orchideeën, zoals Cambria, Dendrobium, Miltonia, Oncidium en Paphiopedilum, kun je de stelen meteen afknippen aangezien deze niet opnieuw uitlopen zoals bij de Phalaenopsis. Je moet ze op dezelfde manier blijven verzorgen als toen de plant in bloei stond. Bij deze soorten is het belangrijk om mest te blijven geven, aangezien ze pas weer gaan bloeien als de planten groot genoeg zijn geworden.

Orchidee verzorging

Een orchidee heeft niet veel aandacht nodig, maar met de juiste verzorging bloeit de plant heel lang. In de zomer heeft een orchidee maar één keer per week water nodig en in de winter nog minder: dan is één keer per tien dagen voldoende. De beste manier om ‘m water te geven, is door een laagje water in je wasbak te laten staan en de plant daar even in te zetten. Vind je dit te veel gedoe? Schenk het water dan op de grond van de pot, en niet op de orchidee zelf. Let er wel op dat er geen laagje water in de pot komt te staan, je wilt je plant natuurlijk niet verdrinken.

Lees ook: Orchidee verzorging: Hoe zorg je het beste voor deze plant?