Verschillende soorten orchideeën: dit zijn de 7 meest populaire
De verschillende soorten orchideeën
Floratales

Dit zijn de 7 populairste soorten orchideeën

Wist je dat er zo’n 25.000 soorten orchideeën bestaan? De orchideeënfamilie is dan ook een van de grootste plantenfamilies op aarde. De Phalaenopsis orchidee is de meest bekende en meest verkochte soort. En alleen al deze variant is verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen en kleuren! Omdat het bijna zonde is elke keer dezelfde orchidee te kopen, zetten we de 7 meest populaire soorten orchideeën op een rij.

Lees ook: De bijzondere patronen waar een phalaenopsis in komt

Cambria orchidee

De Cambria orchidee is een kruising van verschillende soorten orchideeën, en komt dus niet in het wild voor. Deze variant kan enorm verschillen in grootte en vorm. Meestal komt ze in een combinatie van meerdere kleuren, bijvoorbeeld in tijgermotief of diverse tinten paars. Een echte eyecatcher dus!

Cattleya orchidee

Deze orchidee komt uit Zuid- en Centraal-Amerika. Qua bloemen heeft ze de grootste variëteit van alle orchidee soorten. Zo zijn er klein- en grootbloemige, enkel- en meerbloemige, geurende en niet-geurende bloemige varianten. De Cattleya orchidee heeft ten opzichte van andere orchideeën meer licht nodig en bloeit gemiddeld drie weken.

Cymbidium orchidee

De Cymbidium orchidee komt uit het Himalayagebergte. Deze plant herken je aan haar smalle en lange bladeren, met minimaal vijf bloemen. De Cymbidium orchidee is verkrijgbaar in het wit, geel, groen, roze, rood en bruin.

Dendrobium orchidee

Dendrobium is vanuit het Grieks te herleiden naar Dendrum, wat boom betekent, en Bios, wat leven betekent. Deze orchidee groeit dan ook in de natuur, op rotsen en aan bomen. Er zijn twee soorten Dendrobium orchideeën:

  • De Phalaenopsishybriden: deze variant heeft niet meer dan twee takken, gevuld met grote bloemen.
  • De Compactum: deze variant heeft meer scheuten en hierdoor meer (en meestal kleine) bloemen.

Miltonia orchidee

De Miltonia orchidee komt uit het Andesgebergte en wordt vanwege haar uiterlijk ook wel Viooltjesorchidee genoemd. De plant is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, variërend van rood, geel, roze, wit en paars.

Oncidium orchidee

Deze orchidee komt uit Zuid- en Midden-Amerika. Ze komt vooral in het rood-geelbruin voor, en wordt in Nederland dan ook wel Tijgerorchidee genoemd. Daarnaast is de Oncidium orchidee herkenbaar aan haar kleine bloemen, aan rijkelijk gevulde takken.

Phalaenopsis orchidee

De Phalaenopsis is de meest bekende orchidee en wordt ook wel de Vlinderorchidee genoemd. Ze komt in meer dan 20.000 verschillende soorten, die verschillen qua bloemkleur, hoeveelheid bloemen, hoogte van de bloemsteel, en het aantal takken dat de plant produceert. De Phalaenopsis orchidee kan wel tot twaalf weken bloeien!

Welke van deze soorten orchideeën kende jij al? Door de plant goed te verzorgen, kun je er jarenlang van genieten. Lees ook onze tips voor de beste orchidee verzorging