Anthurium verzorging: 5 tips voor anthurium snijbloemen en potplanten
Anthurium verzorging tips
Eerste hulp bij verzorging

Anthurium verzorging: 7 tips op een rij

Anthuriums zijn prachtige subtropische bloemen, en door de verschillende kleuren waarin ze komen echte eyecatchers. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten: snijbloemen en potplanten. Beiden hebben in principe niet veel verzorging nodig, maar met een beetje aandacht doen ze het extra lang goed. In dit artikel hebben we alle tips gebundeld voor de beste anthurium verzorging:

De ideale standplaats voor de anthurium

Omdat de anthurium uit de tropen komt, is het een echte warmteliefhebber. Ze staat dan ook het liefst in een ruimte met een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. Zet de plant of bloemen op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De anthurium doet het goed in een hoge luchtvochtigheid, dus de badkamer is ook een goede standplaats. Pas in ieder geval op met hete radiatoren en tocht, want daar houdt ze absoluut niet van.

Anthurium snijbloemen verzorgen

Snijd na aankoop van anthurium snijbloemen zo’n 5 cm van de onderkant van de steel af en zet ze in een schone vaas met kraanwater. Ververs het water van de anthuriums vervolgens één keer per week, en snijd dan ook meteen nog 1 cm van de steel af. Hierdoor staan de anthuriums zo’n twee tot drie weken te bloeien en kun je er extra lang van genieten. Anthurium bloemen hebben geen snijbloemenvoedsel nodig, maar verdragen het wel. Bij gemengde boeketten is het dus geen probleem om snijbloemenvoedsel te gebruiken.

Anthurium potplant verzorgen

Water geven

De anthurium potplant kun je in de zomer het beste twee keer per week water geven, in de winter is een keer per week voldoende. Probeer ervoor te zorgen dat de grond nooit droog staat, maar dat de plant ook niet verdrinkt. Het is dus niet de bedoeling dat er watervorming onderin de pot ontstaat.

Besproeien

Staat jouw anthurium in de woonkamer? Daar kan de luchtvochtigheid, zeker in de winter met de verwarming aan, aan de lage kant zijn. Besproei je plant daarom af en toe even met wat water. Dit maakt de kans op nieuwe bloemen groter en helpt de plant gezond te blijven!

Snoeien

Als je je anthurium plant zo nu en dan snoeit, gaat ze nog langer mee. Door verwelkte bloemen en oude lelijke bladeren weg te knippen, bespaar je de plant energie. En die energie kan ze vervolgens gebruiken voor het maken van nieuwe bladeren en bloemen!

Voor meer tips, lees ook: Een anthurium snoeien: zo doe je dat

Verpotten

Als de anthurium te groot is geworden voor haar pot, dan kun je de plant verpotten. Doe dit het liefst in het voorjaar, omdat de lichtere dagen helpen bij het stimuleren van knopvorming. Gebruik een plantenbak die een diameter van minimaal 20% groter dan de oude heeft, om er zeker van te zijn dat de plant hier nog in kan groeien.

Anthurium met verkleurde bladeren

  • Heeft je anthurium bruine bladranden? Dan krijgt ze te veel of juist te weinig water. Voel even aan de potgrond: als deze droog aanvoelt moet je wat meer water geven.
  • Hebben de bladeren van je anthurium een gele gloed? Dan krijgt de plant waarschijnlijk te veel zonlicht en kun je haar het beste verplaatsen naar een plek met indirect zonlicht.
  • Komen er nieuwe bloemen uit, maar houden ze een groenachtige kleur? Dan krijgt de anthurium te weinig licht en moet je haar wat dichter bij het raam zetten.

Nu je helemaal op de hoogte bent van de beste anthurium verzorging, lees ook: Eyecatcher alert: dit zijn de uiteenlopende kleuren anthurium snijbloemen en planten