Zo verzorg je je planten als je op vakantie gaat
Zo verzorg je je planten als je op vakantie gaat
Eerste hulp bij verzorging

Zo verzorg je je planten als je op vakantie gaat

De zomer is officieel begonnen, en je hebt vast al een weekendje weg of vakantie op de planning staan. Maar wat doe je dan met je grote liefdes: je planten? Je wilt natuurlijk niet thuiskomen in een huis vol dode blaadjes. Maar om daarvoor nou nooit meer op vakantie te gaan…? Dat is ook geen doen. Omdat wij je struggle snappen, zetten we een aantal tips op een rij. Zo verzorg je je planten als je op vakantie gaat:

Opknapbeurt

Kijk eerst eens goed naar al je planten en verwijder waar nodig dode blaadjes. Die kosten planten namelijk extra energie, en door ze weg te halen heeft de plant minder water nodig.

Lees ook: Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

Licht

Zet je planten een paar meter van het raam af of doe de gordijnen een stukje dicht zodat je planten niet in te veel licht staan. Daar hebben ze namelijk minder water nodig voor het uitvoeren van de fotosynthese. Ook droogt de potgrond dan minder snel op. Maar overdrijf het niet, want van een te donkere plek worden planten ook niet blij. 😉

Alle planten verzamelen

Zet al je planten bij elkaar in de badkamer. Hierdoor kunnen ze samen een hogere luchtvochtigheid creëeren, en daar houden ze van! Komt er geen zonlicht in jouw badkamer? Zet ze dan in een andere kleine ruimte, waar wel (indirect) zonlicht komt.

Water geven

Geef je planten voordat je weggaat voldoende water. Een tip hiervoor is om niet rechtstreeks water in de pot te gieten, maar het door middel van ijsklontjes te doen. Doordat die langzaam smelten, geven ze de wortels genoeg water, maar niet zoveel dat ze verdrinken. Handig!

Lang weg?

Ga je lang op vakantie? Vraag dan of iemand in je familie of in de buurt af en toe langs wil gaan om je plantjes water te geven. Is er niemand die dat wil of kan doen? Kijk dan of je planten uit logeren kunnen. Er is vàst wel iemand die tijdelijk een aantal planten in huis wil nemen!

Enne, ga je vaak op vakantie? Dan is het misschien handig om eens te kijken naar planten die weinig aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Aloë Vera plant, Pannenkoekenplant of Kentia palm. Fijne vakantie!