Waarom groen op kantoor een must is - Bloomifique
Why should you have plants at the office? They make you healthy and more productive.
Happy living

Waarom groen op kantoor een must is


Wil jij ook een gezondere en productievere werkomgeving? De oplossing is veel makkelijker dan je denkt: kies voor groen!

Thuis besteden we gelukkig steeds meer aandacht aan groen, daarom is het zo jammer dat groen op kantoor vaak wordt vergeten. Niet alleen omdat we er zoveel tijd doorbrengen, maar vooral omdat het gebrek aan groen een killer is voor je productiviteit en gezondheid.

4 voordelen van planten op kantoor om gezonder en productiever te worden.

Planten zijn productiviteit boosters

Kom je na een lange werkdag uitgeput thuis en heb je het gevoel dat je to do lijst alleen maar langer wordt? Omring jezelf met planten aan je bureau. Planten blijken namelijk een zeer positieve invloed hebben op je productiviteit. Onderzoek van de universiteiten van Cardiff, Exeter, Queensland en Groningen toont aan dat de productiviteit met 15% kan toenemen als er groen op kantoor aanwezig is. Als er eenmaal planten op kantoor staan, ronden mensen taken sneller af zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Waarom? Als je in een omgeving bent waarin iets staat waar je blij van wordt (planten), werk je beter, aldus de onderzoekers. Daarnaast hebben planten een positief effect op je concentratie, omdat ze geluid met 8% verminderen.

Een groene omgeving maakt gezond

Je baas is natuurlijk allang tevreden als jij productiever bent, maar er zijn meer voordelen van planten op de werkvloer. Ze hebben namelijk ook een positief effect op je mentale én fysieke gezondheid.

Groen = ontspannend

Je kent vast wel dat ontspannen gevoel na een lange boswandeling. Groen op je werkplek heeft hetzelfde ontspannende en stress verlagende effect heeft. In een groene omgeving voelen mensen zich 17% minder gestresst en 15% meer relaxed dan in een omgeving zonder planten!

Groen = zuiverend

Vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en luchtwegen. Symptomen die je wellicht herkent als je thuiskomt na een lange dag werken. Planten kunnen deze fysieke klachten verminderen waardoor je weer gelukkiger en productiever wordt. Nu hoor ik je bijna denken: ‘hoe dan’? Dit heeft het allemaal te maken met het feit dat planten meer doen dan alleen mooi zijn, ze zuiveren de lucht!

Natuurlijke luchtzuivering

De luchtkwaliteit in kantoren is meestal niet optimaal en soms tot wel 5 tot 10 keer zo vervuild als buiten door slechte ventilatie en de schadelijke stoffen die de printer, het kopieerapparaat en de airco uitstoten. Deze schadelijke stoffen veroorzaken vaak, in combinatie met een lage luchtvochtigheid, klachten zoals branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Een domper voor je algehele gezondheid en productiviteit. Sinds de jaren 80 is er vooral door de NASA veel onderzoek gedaan naar dit zogenaamde Sick building syndroom.

Planten, zoals anthuriums, zuiveren voor ons de lucht via de minimondjes in de bladeren, via bacteriën in de grond en via hun wortels. De vieze stofjes die ze uit de lucht halen zetten ze om in voedsel voor zichzelf en wij krijgen er een schone lucht, zuurstof en ook een betere luchtvochtigheid voor terug, aangezien er water vrijkomt wanneer planten ademhalen. De plant blij, wij blij!

Door de schonere lucht nemen fysieke klachten af. Dit positieve effect van een schone lucht ken je misschien wel van een tripje naar de bergen. Het gevolg is dat je beter in je vel zit en meer energie hebt, waardoor je productiever bent.

Planten zijn dus een natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie. Een studie toonde onlangs aan dat planten wellicht zelfs beter de lucht zuiveren dan ventilatiesystemen.

Overtuigd dat groen op kantoor een must is voor je gezondheid en productiviteit, maar geen idee hoe je het kan toepassen? Maandag leer je alles over kantoorbeplanting 2.0.

 Bronnen: 1 | 2 | 3 | 4 | 5