Orchidee verpotten: zo doe je dat
Orchidee verpotten
Eerste hulp bij verzorging

Een orchidee verpotten: zo doe je dat

Een orchidee kun je het beste elke twee à drie jaar verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat de plant in deze periode beter in staat is om eventuele beschadigingen te herstellen. Maar later in het jaar kan het natuurlijk ook. Wil jij jouw orchidee verpotten? Lees dan zeker even verder voor een aantal tips.

Een orchidee verpotten

Gebruik bij het verpotten een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de vorige pot, om er zeker van te zijn dat de orchidee hier nog in kan groeien. Verwijder eerst alle slechte wortels van de plant, voordat je ‘m in een nieuwe pot plaatst. De luchtwortels kun je gewoon mee verplaatsen. Gebruik bij het verpotten luchtige grond, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen.

Lees ook: Orchidee potgrond gebruiken: een aantal tips

Een orchidee water geven

In de zomer heeft een orchidee maar één keer per week water nodig en in de winter is één keer per tien dagen voldoende. De beste manier om je orchidee water te geven, is door een laagje water in je wasbak te laten staan en de plant daar even in te zetten. Vind je dit te veel gedoe? Schenk het water dan op de grond van de pot, en niet op de orchidee zelf. Let er wel op dat er geen laagje water in de pot komt te staan, je wilt je plant natuurlijk niet verdrinken.

Lees ook: Orchidee verzorging: Hoe zorg je het beste voor deze plant?