Een kruidentuin in leven houden: 3 tips
Een kruidentuin in leven houden
Foto: Unsplash
Eerste hulp bij verzorging

Een kruidentuin in leven houden: 3 tips

Het is heerlijk om verse kruiden in de tuin of op het balkon te hebben staan. Zo heb je tijdens het koken namelijk altijd een heerlijke extra toevoeging bij de hand! Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een takje in een karaf water stoppen, voor extra smaak en kleur! Maar hoe zorg je ervoor dat de plantjes niet na een week alweer verlept zijn? We verzamelden drie tips om je kruidentuin in leven te houden.

Overpotten

Gebruik je kruidenpotjes uit de supermarkt? Dan kun je ze het beste in een grotere pot met verse aarde overzetten, zodat ze optimaal kunnen groeien. Als je de planten uit de verpakking haalt, knip dan meteen een paar takjes af om de planten weer in balans te laten komen. Dat zorgt er namelijk voor dat er minder energie wordt gestopt in fotosynthese, waardoor de planten zich snel kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving en temperatuur.

Zonlicht

Kruiden houden van zon! Veel kruiden komen namelijk oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Ze blijven ook lang goed bij droogte, maar sommige kruiden zoals basilicum en verbena hebben wel vaker water nodig. Kruiden als peterselie en kervel hebben ook veel water nodig, maar staan daarnaast ook het liefst op een plekje in de schaduw.

Lees ook: 5 planten die muggen weghouden: ideaal voor in de tuin of op het balkon

Oogsten

Kruidenplantjes mogen flink geoogst worden. Ze zeggen niet voor niets: snoeien doet groeien! Regelmatig oogsten zorgt voor een gezonde plant die flink bloeit, en het voorkomt ook dat de plant bloemen gaat vormen. Pluk trouwens niet alleen de blaadjes af maar knip het liefst terug tot net boven een blad, anders wordt er geen nieuwe groei gestimuleerd.

Zo houd je je kruidentuin in leven! Succes en geniet ervan!