3 dingen die je in de gaten moet houden om je planten in leven te houden
De verschillende soorten orchideeën
Eerste hulp bij verzorging

3 dingen die je in de gaten moet houden om je planten in leven te houden

Bij het verzorgen van planten, zijn er drie dingen het meest belangrijk: zonlicht, potgrond en water geven. Door op deze dingen te letten, garanderen we dat het je lukt om je planten in leven te houden. In dit artikel leggen we er meer over uit!

Zonlicht

Bekijk eens goed wat voor licht er in jouw woning komt. Heb je veel of weinig ramen, en zitten die op het noorden of juist het zuiden? Op welke verdieping woon je? En wat is de temperatuur binnen? Tocht het? Als je dit soort dingen weet, kun je op basis daarvan je planten op de juiste plekken in huis zetten. Zo doet een Aloë Vera plant het bijvoorbeeld erg goed in zonlicht, maar staan Anthurium en Orchidee planten het liefst in indirect zonlicht.

Lees ook: 3 vragen die je moet stellen voordat je een nieuwe plant koopt

Potgrond

Als je een nieuwe plant koopt, is het een goed idee om ‘m meteen te verpotten. Het potje waarin hij komt is namelijk niet altijd het meest bevorderend voor z’n groei. De meeste planten doen het goed in normale potgrond, maar dat geldt niet voor allemaal. Een orchidee bijvoorbeeld heeft het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen.

Lees ook: Een orchidee verpotten: zo doe je dat

Water geven

Er is niet één gebruiksaanwijzing voor alle planten; iedere plant heeft zijn eigen verzorgingsvoorschriften. Daarom kan water geven een lastige zijn. Maar er zijn een paar dingen waar je aan kunt herkennen of je plant te veel of te weinig water krijgt.

Te veel water:

  • De uiteinden van de bladeren worden bruin;
  • De onderkant van de steel wordt zacht en papperig;
  • De bladeren worden geel en vallen uit.

Heeft je plant te veel water gekregen? Haal hem dan uit z’n pot, snijd eventuele rotte wortels af en laat de plant zo’n twee uur opdrogen. Zet hem daarna in een andere pot, die het water beter verdeelt en/of afvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terracotta pot en schotel. Bekijk daarnaast voortaan vóór het water geven goed of dat wel nodig is.

Te weinig water:

  • De uiteindes van de bladeren krullen op;
  • De randjes van de bladeren worden bruin en uitgedroogd;
  • De onderste bladeren doen het het slechtst.

Als je plant te weinig water heeft gekregen, geef je hem natuurlijk meteen wat water. Check voortaan elke week even of de grond van je plant nog vochtig is, zet er desnoods een wekker voor.

Volg je ons eigenlijk al op Pinterest?