Zo geef je je orchidee een nieuw leven in de lente
Zo geef je je orchidee een nieuw leven in de lente
Eerste hulp bij verzorging

Zo geef je je orchidee een nieuw leven in de lente

Een orchidee die de hele winter in rust is geweest, begint in de lente opnieuw te groeien en bloeien. In dit artikel geven we je een paar tips, zodat je ze daar optimaal bij kunt ondersteunen. Op deze manier geef je je orchidee een nieuw leven in de lente!

Een nieuw leven

Als een orchidee weer gaat groeien, kun je een aantal dingen doen om daarbij te helpen:

  • Ondersteun bloeistengels met een stokje. Ze zijn zwaar en vaak nog erg dun, dus kunnen de ondersteuning zeker gebruiken. En de stokjes met clipjes zitten niet voor niks in de pot. 😉
  • Geef je orchidee zo’n één à twee keer per week water, en voeg bij elke derde keer lichte bemesting toe.
  • Verhoog de luchtvochtigheid door de bladeren van de orchidee zo nu en dan te besproeien met een plantenverstuiver.

Lees ook: 5 leuke plantenverstuivers op een rij

Een orchidee verpotten

Bij het begin van de nieuwe groei kun je je orchidee verpotten. Gebruik hier luchtige grond voor, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, daar kan de orchidee niet in ademen. Je kunt ‘m ook na de groei verpotten, als de pot vol wortels zit. Let er in beide gevallen op dat je een plantenpot gebruikt die minimaal 20% groter is dan de vorige pot, om er zeker van te zijn dat de orchidee hier nog in kan groeien.

Lees ook: Een orchidee verpotten: zo doe je dat

Een orchidee verzorgen

In de lente kan de temperatuur overdag flink toenemen. Zet de orchidee dus op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De ideale kamertemperatuur voor deze plant ligt tussen de 20 en 22 graden. Vanaf half mei kun je je orchidee (behalve de Phalaenopsis) zelfs buiten in de schaduw plaatsen. Let wel op dat de nachttemperatuur minimaal 15°C is, anders kun je ‘m beter binnenhalen.

Lees ook: Hoe zorg je het beste voor een orchidee?