Groen op kantoor zo doe je dat! - Bloomifique
Natural room divider by Zuidkoop Natural Projects
Interieur

Groen op kantoor zo doe je dat!


Vorige week kon je al lezen dat groen op kantoor echt een must is, voor je gezondheid en productiviteit. Maar hoe pas je dat dan toe? Hier drie tips!

1. Plantje op elk bureau, plantenbak in de hal

Het is een simpel begin op weg naar een groener kantoor en voor iedereen haalbaar. Zet planten neer op elk bureau, een plantenbak in de ontvangsthal en elke vergaderzaal. Een kleine stap, groot resultaat.

Plants in A Bathtube at the office of Buzzapture in Amsterdam

Green at marie sixtines headquarter in Paris Green at the office tip #1: a plant on every desk.

 

Green at the office tip #2: plants at reception Green at marie sixtines headquarter in Paris

 

2. Kantoor beplanting 2.0

Klaar voor de volgende stap? Vroeger zagen architecten groen als lastig en overbodig. Tegenwoordig krijgt groen gelukkig steeds vaker een centrale plek in ontwerpen van architecten.

Groene muur

vertical-green-walls-for-office_microsoft

Een groene muur heeft niet alleen geeft niet alleen extra sfeer, maar draagt naast deze decoratieve functie ook bij aan een schonere lucht, hogere productiviteit, werkt rustgevend, geluidsabsorberend en bevordert de vochtbalans. Wat wil je nog meer?

The natural walls at Volker Wessels Acadamy in Amersfoort by Zuidkoop Natural Projects Natural room divider by Zuidkoop Natural Projects

Een groene wand is de ideale natuurlijke roomdivider om een grote open ruimte op te delen en te transformeren in een groene oase met positieve effecten.  Wat dacht je bijvoorbeeld van een natuurlijke muur zoals bij Volker Wessels in Amersfoort of een dubbelzijdige zoals bij Zuidkoop Natural Projects.

Bloeiende wand

Flowering wall at Anthura a breeder from The Netherlands

Een groene wand is natuurlijk al prachtig, maar wat dacht je van een bloeiende wand? De anthurium is de meest geschikte plant om zo’n flowering wall t creëren omdat deze plant niet alleen superlang bloeit, maar ook nog eens over luchtzuiverende kwaliteiten beschikt. En laten we eerlijk wezen, één plant zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk als het om luchtzuivering gaat, terwijl een hele wand een gigantisch effect kan hebben. Naast deze praktische kwaliteiten, is zo’n muur natuurlijk ook prachtig om te zien door de kleuren zee van bloemen.

3. Fake it untill you make it

Fake grass wall at the officeAls je echt van groen houdt is het eigenlijk geen optie, maar is groen op je werkplek om de een of andere reden echt niet mogelijk, hang dan in ieder geval een mooi natuurlandschap aan de muur. Onderzoek van het VU Universiteit Medisch Center studie toont aan dat zelfs afbeeldingen van schaarse vegetatie stress op het werk en een te hoge hartslag kunnen verlagen. Vijf minuten kijken naar een groen landschap bevorderd het herstel van stress. Deze bevindingen versterken het groeiende bewijs van groene ruimte in de leefomgeving een zeer positief effect heeft op de gezondheid.

Je kunt natuurlijk een mooie landschapsfoto aan de muur hangen, maar als je toch wat bijzonders wilt, zou je ook een muur kunnen behangen met nep gras. Hoewel het gras nep is, creëert het wel een vergelijkbaar ontspannen gevoel als echt midden in de natuur zijn, omringt door gras om heerlijk op te relaxen.

 

Best practice

Green wall at Hitachi Data Systems, an IT company in Belgium

Hitachi Data Systems, een IT-bedrijf in België, heeft het goed begrepen. Het bedrijf integreerde niet alleen groen in zijn interieur door middel van groene stoelen, grasmatten en scheidingswanden, maar liet ook een living wall installeren die geïnspireerd is op de film Avatar door technologie en groen te combineren.

Bronnen: 1 | 2

Lees ook: Geen groene vingers? Volg een van deze leuke planten workshops