Waarom bloemen in de zomer sneller verwelken + tips ter voorkoming
Waarom bloemen in de zomer sneller verwewlken
Eerste hulp bij verzorging

Waarom bloemen in de zomer sneller verwelken

Niets fijner dan bloeiende bloemen in huis hebben! De vrolijke kleuren en heerlijke geuren halen het zomerse gevoel helemaal naar binnen. Maar helaas kun je er in de zomer minder lang van genieten dan normaal. Maar hoe komt het eigenlijk dat bloemen in de zomer sneller verwelken? We zochten het voor je uit, én zetten een aantal tips op een rij om het te voorkomen.

Lees ook: Je planten in leven houden tijdens de vakantie: 3 tips

Waarom bloemen in de zomer sneller verwelken

Als het 22 graden of warmer is, krijgen de meeste bloemen het wat zwaarder. Vooral bloemen die net uitkomen, kunnen niet goed tegen de warmte. Het bloeiproces wordt daardoor namelijk op een natuurlijke manier versneld. Daarnaast zijn er andere factoren die meespelen. Zoals:

  • Water verdampt bij een warme temperatuur sneller én bloemen nemen meer water op. Check dus regelmatig of je bloemen nog voldoende water hebben.
  • Bacteriën vermeerderen zich sneller in een warme temperatuur, ook die in het water. Om dat te voorkomen kun je het water van je bloemen in de zomer het beste om de dag verversen.
  • Bloemen houden over het algemeen niet van direct zonlicht. Want net als mensen, kunnen hun blaadjes dan verbranden. Zet je bos dus liever op een schaduwrijk plekje.
  • Zet je in de zomer de deuren en ramen regelmatig open? Let er dan op dat je bloemen niet op de tocht staan, want daar houden ze niet van.

Bloemen in vaas verzorgen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je een nieuwe bos meteen goed neerzet. Verwijder als eerst alle verpakkingen en elastiekjes. Snijd daarna een cm van de onderkant van de stelen schuin af, zodat ze weer lekker veel water kunnen opnemen. Verwijder ook de onderste bladeren van de steel, want hier kunnen bacteriën zich gemakkelijk op vermeerderen, waardoor stelen gaan rotten en bloemen eerder verwelken. Zet de bloemen vervolgens in een schone vaas met een laagje kraanwater van ongeveer 30 cm.

Lees ook: Zo houd je een bos bloemen zo lang mogelijk mooi in de zomer

Let daarna dus goed op de hoeveelheid water in de vaas, ververs dit om de dag, zet ze niet in de zon en op de tocht. Op die manier heb jij er alles gedaan om je bloemen mooi te houden en zullen ze minder snel verwelken.