Zo pas je de 3 groene stijltrends van 2020 in je tuin toe
Zo pas je de 3 stijltrends van 2020 in je tuin toe
Happy living

Zo pas je de 3 groene stijltrends van 2020 in je tuin toe

Onlangs schreven we al over de 3 groene stijltrends van 2020. Deze zijn samengesteld door trendwatcher Aafje Nijman, samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, en Bloemenbureau Holland. Wat bleek? In 2020 draait het om rust, diversiteit en imperfectie. Vandaag laten we zien hoe je de drie stijltrends van 2020 in je tuin toepast. Want nu de lente voor de deur staat is het tijd om aan de slag te gaan!

Lees ook: De 3 groene stijltrends van 2020: rust, diversiteit & imperfectie

De 3 stijltrends van 2020 in je tuin toepassen

Inner Retreat

Stijltrend Inner Retreat draait om hyperpersoonlijke producten en ontprikkeling. Het zal je hierdoor niet verbazen dat dit leidt tot een rustig en sereen interieur. Een omgeving waarin ontstressen en opladen centraal staan. Het monochrome palet geeft ons het gevoel van geborgenheid en veiligheid, wat resulteert in een plek waarin we als het ware de drukte van buitenaf kunnen weren.

Ook in de tuin heeft de Inner Retreat-trend een beschermend karakter. Beplanting wordt ingezet als buffer tussen de binnen- en buitenwereld. De vormgeving in de tuin is zacht en luchtig. Net als in het interieur, is er ook in de tuin extra aandacht voor planten met een geneeskrachtige werking. Het gevoel van bescherming wordt extra benadrukt door zachte grassen, een levendige biodiversiteit en ronde vormen.

Voorbeelden hiervan zijn een melkglas gebruikt als vaas, met daarin een sereen en teer boeket van bijvoorbeeld orchidee en waxflower in een of twee tinten. Een varen of Aloë Vera kun je verstoppen en daarmee beschermen in een ‘kooi’ van kunststof of transparant textiel.

Zo pas je de 3 stijltrends van 2020 in je tuin toe

Blended Cultures

Blended Cultures draait om inclusiviteit en diversiteit. In het interieur leidt dit tot een mix van folklore invloeden en verschillende etnische achtergronden. Het resultaat is een verzameling van producten met een ambachtelijk en industrieel karakter. Vrolijk, warm, kleurrijk, bont, eclectisch.

In de tuin heeft deze stijltrend een uitnodigend karakter. De kleuren uit de natuur worden afgewisseld met felle accentkleuren. Er lijken geen grenzen te bestaan tussen de verschillende werelddelen waar de tuin haar inspiratie vandaan heeft gehaald.

Voorbeelden hiervan zijn rotan loungestoelen op kleurrijke kelims, met een achtergrond van exotische en inheemse bloemen en planten. Of een rotantuinset die omarmd wordt met grove breisels, en plantpotten die worden aangekleed met een kleurrijke jas van vlechtwerk.

Zo pas je de 3 stijltrends van 2020 in je tuin toe

Street Savage

Street Savage draait om echtheid en rauwheid, en kenmerkt zich door grote stijlinvloeden uit de jaren ’70, graffiti, gevelbelettering en constructieve materialen. Waarbij ‘echt’ en ‘kunst’ zich net zo gemakkelijk afwisselen als natuurlijk en geverfd groenmateriaal. Straatcultuur wordt benadrukt door leuzen of signaalstrepen die de aandacht trekken.

Zo pas je de 3 stijltrends van 2020 in je tuin toe

In de tuin heeft deze stijltrend een net zo’n uitgesproken karakter. Door een gebrek aan regels zijn de mogelijkheden eindeloos. Gerecyclede materialen kunnen worden gecombineerd met allerlei verschillende materialen. Harde elementen afgewisseld met wegwijzers. Planten vind je op onverwachte plekken, naast de plantenpot of in de dakgoot.

Een voorbeeld hiervan is een plantenpot beschilderd met signaalstrepen in wit, zwart en geel, gevuld met bloeiende, felle planten zoals een zonnebloem. Of een vaas van restrubber of oude blikken gespoten in graffiti-stijl, perfect voor een boeket met geverfd blad van monstera, grote veren en exotische bloeiers zoals anthurium.

Zo pas je de 3 stijltrends van 2020 in je tuin toe

Lees ook: Dit is de Flexa trendkleur van 2020: Tranquil Dawn