De 3 groene stijltrends van 2020: rust, diversiteit & imperfectie
De 3 groene stijltrends van 2020
Mode

De 3 groene stijltrends van 2020: rust, diversiteit & imperfectie

Tuinbranche Nederland, iBulb, en Bloemenbureau Holland stelden samen met trendwatcher Aafje Nijman 3 groene stijltrends voor 2020 vast. In 2020 draait het om rust, diversiteit en imperfectie. De trends zijn gebaseerd op de huidige tijdgeest, waarin de tijd is aangebroken om toe te geven aan nieuwe ontwikkelingen. Het geeft soms spanning en onrust, maar vooral een positieve en energieke boost aan een nieuw jaar. Deze nieuwe onweerstaanbare tijdgeest heeft een direct effect op hoe we ons huis en onszelf aankleden. Dit zijn de 3 stijltrends van 2020!

Lees ook: Dit is de Flexa trendkleur van 2020: Tranquil Dawn

De 3 groene stijltrends van 2020

Inner Retreat

Binnen stijltrend Inner Retreat draait het om hyperpersoonlijke producten en ontprikkeling. Door de prestatiemaatschappij ligt de lat hoog, wat ervoor zorgt dat we ons vaak overprikkeld voelen. Dit leidt tot een rustig en sereen interieur. Het moet een omgeving zijn waarin ontstressen en opladen centraal staan. Er is een focus op bloemen en planten met een natuurlijke geneeskracht. Het monochrome palet in het interieur geeft ons het gevoel van geborgenheid en veiligheid. En dat resulteert in een plek waarin we als het ware de drukte van buitenaf kunnen weren.

Deze stijltrend kun je met een paar simpele toevoegingen en aanpassingen in je interieur toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een vaas van melkglas, met een sereen en teer boeket van orchidee en waxflower in een of twee tinten.

Alles binnen deze stijltrend lijkt zacht en gedempt. Denk aan overwegend rustige, overzichtelijke, ronde en tere vormen in pastel- en natuurtinten, met hier en daar een roze accent. Ook wit is een tint die veel terugkomt in het kleurenpalet. Verder zien we veel natuurlijke materialen en structuren, zoals wafel, honingraad en ruitjes. Dessins zijn er alleen als ze geen prikkels veroorzaken. Semi-transparante materialen zoals matglas, kunsthars en ademend textiel zorgen voor rust en een ruimtelijk gevoel.

Blended Cultures

Blended Cultures draait om inclusiviteit en diversiteit. Ondanks dat de wereld steeds meer aan onze voeten ligt, lijkt onze visie steeds eenkenniger te worden. De behoefte aan een realistische kijk op de wereld, inclusief al haar aspecten, kleuren, geuren, meningen, invloeden, generaties en culturen groeit. En deze ratjetoe aan stijlmixen noemen we Blended Cultures.

In het interieur leidt dit tot een mix van folklore invloeden en verschillende etnische achtergronden. Het resultaat is een verzameling van producten met een ambachtelijk en industrieel karakter. Vrolijk, warm, kleurrijk, bont, eclectisch.

Bij deze stijltrend zijn weinig regels. De vormen mogen organisch, maar evengoed industrieel vervaardigd zijn. In ieder geval zijn de vormen vooral decoratief. Het kleurenpalet is ook breed. Vergrijsde tinten worden gecombineerd met felle- en natuurkleuren. Opvallende terugkerende kleuren zijn dieporanje en roesttinten. Dessins spelen een grote rol, want dit soort patronen zijn een groot onderdeel van het productverhaal. Materialen mogen zowel getekend, geprint, gewoven of gevlochten zijn.

Je kunt deze stijltrend toepassen met een paar simpele toevoegingen en aanpassingen. Denk aan een plantenpot beschilderd met signaalstrepen in wit, zwart en geel, gevuld met bloeiende, felle planten zoals de zonnebloem. Of een vaas van restrubber of oude blikken gespoten in graffiti-stijl, perfect voor een boeket met geverfd blad van monstera, grote veren en exotische bloeiers zoals anthurium.

Street Savage

Street Savage draait om echtheid en rauwheid. Standaarden en glazen plafonds worden, voornamelijk door vrouwen, alsmaar gebroken. Deze empowerment-beweging zoekt vrijheid en imperfectie. De kracht voor verandering wordt uit onconventionele, stoere en gekleurde street- en urban invloeden gehaald.

Street Savage kenmerkt zich door grote stijlinvloeden uit de jaren ’70, graffiti, gevelbelettering en constructieve materialen. Waarbij ‘echt’ en ‘kunst’ zich net zo gemakkelijk afwisselen als natuurlijk en geverfd groenmateriaal. Straatcultuur wordt benadrukt door leuzen of signaalstrepen die de aandacht trekken.

Street Savage ligt in het verlengde van de sportieve neon-trend, die we al een tijdje in het straatbeeld zien, maar dan toegespitst in het interieur. Vormen zijn industrieel en imperfect, en kunnen zomaar gebruikt worden voor ander doeleindes. Dat geldt ook voor de materialen. Zo zie je golfplaat, geperforeerd metaal en traanplaat vaak terug binnen deze stijltrend. Kleuren zijn krachtig en mogen clashen, of vragen om aandacht zoals signaalstreepgeel. Natuurlijk vind je hier de kleur van de straat, betongrijs, regelmatig terug. Dessins uiten zich als graffiti, pictogrammen en onregelmatige dessins als vlek- en druippatronen.

Lees ook: Dé kleur van 2020 volgens verfmerk Clare: Frozen

Tags