4 soorten eetbare bloemen: ideaal voor door je gerechten
eetbare bloemen
Foto: Unsplash
Culinair

4 soorten eetbare bloemen

De zomer is nu echt voorbij. Niet alleen volgens het Meteorologische seizoen, maar het is ook aan het weer te zien. Helaas! Wil jij de zomer graag nog wat langer vasthouden? Verwerk bloemen dan eens door je eten! Strooi ze bijvoorbeeld door je salade, of versier er een taart mee. Of maak er een olie, siroop of dressing mee op smaak! De bijzondere smaken en vrolijke kleuren zorgen voor een instant zomers gevoel. We geven een aantal tips.

Gezond

Eetbare bloemen zijn niet alleen mooi en lekker, ze zijn ook nog eens gezond! Ze zitten namelijk vol vitaminen, mineralen, antioxidanten en – door de rijke kleurschakeringen – fytonutriënten, met name flavonoïden. Maar ga nu niet allerlei bloemensoorten over je eten strooien, want lang niet alle bloemen zijn eetbaar. Sommige zijn zelfs giftig. De volgende 4 soorten bloemen zijn ieder geval eetbaar:

4 soorten eetbare bloemen

Goudsbloem

De blaadjes van de goudsbloem zijn heel gezond, want door hun talloze fytonutriënten werken ze onder andere antiseptisch, wondhelend, ontstekingsremmend en schimmelbestrijdend. De fel oranje of gele blaadjes geven veel kleur af, en kunnen als kleurstof gebruikt worden in desserts of rijstgerechten. Ze smaken peperig, maar zijn niet overheersend.

Kittelbloem

De kittelbloem is een prachtige klimplant met blauwe bloemen. Net als de goudsbloem, wordt de kittelbloem als kleurstof gebruikt. Zo wordt-ie in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld in suikersiroop gekookt om er een knalblauwe limonade van te maken. Maar je kunt er natuurlijk ook andere gerechten blauw mee maken. Is weer eens wat anders!

Lees ook: 2 zomerse recepten voor cocktails met bloemen

Roos

De bloembladeren van rozen bevatten fenol: een organische verbinding die ontstekingen helpt te verminderen. Ook helpt het na een workout je spieren te herstellen. Gebruik alleen de bloembladen van rozen.

Tropaeolum

De tropaeolum maakt met z’n felle gele, oranje of rode kleur van je bord een echte eyecatcher. De bloem is heerlijk door salades, omdat-ie een radijsachtige, pittige smaak heeft. Je kunt zowel de bloemen als de bladeren gebruiken, alleen de wortels niet.

Eetbare bloemen zijn dus enorm gevarieerd te gebruiken. Was ze wel goed voor je ze eet!