Geïnspireerd door een wereldreis: bloemenwijn - Bloomifique
Culinair

Geïnspireerd door een wereldreis: bloemenwijn


Wat een inspiratie! Een man volgde z’n droom en maakte de eerste bloemennectar wijn die de smaak van een landschap vangt in een glas.

Mendoza Gabriel raakte geïnspireerd door een jaarlange droomreis die de charismatische jonge Mendocino naar elke uithoek van de wereldbol bracht. Waar hij ook naar toe ging, werd hij gegrepen door de geweldige diversiteit van eet en drink gewoontes en de constante aanwezigheid van bloemen. Van Sumatra, Nieuw Zeeland en de eilanden in de stille oceaan tot Marokko en Nederland. Elke plek had zijn eigen unieke bloemen die perfect pasten bij lokale grondsoorten en weersomstandigheden. Verrijkt door de culturen die bloemen zagen als meer dan decoratie, maakte hij er zijn missie van om onbekende dranken en exotisch eten te proberen waar hij ook kwam.

Terug thuis realiseerde Mendoza Gabroel zich dat hij niet gewoon zijn CV wilde opsturen om op banenjacht te gaan: “Ik wilde vechten voor mijn dromen en ze waar maken.” Er was echter één probleem. Hij wist niet wat zijn dromen waren. Hij wist alleen dat bloemen belangrijk zijn.
Na wat nadenken, kwam hij tot de conclusie dat hij wijn wilde maken, maar niet wijn zoals we dat kennen. Net als de bijen wilde hij nectar oogsten van wilde bloemen uit de uitlopers van de Andes en dit transformeren in iets prachtigs. Dat prachtigs werd de eerste bloemen nectarwijn van Argentinië.

Blumbeÿ floral wine

“Ik wilde een manier vinden om het landschap te verbinden met een persoon via een glas, op een manier die de natuur zou respecteren” – Gabriel

Als eerbetoon aan de bloemenmarkt in Amsterdam, die hem inspireerde, gaf hij zijn droom de naam Blumbeÿ, een samenvoeging van ‘bloem’ en ‘bij’. Er zijn op het moment twee wijnen, een droge en een zoete die allebei een senuele bloemen aroma hebben net als prachtige eetbare parfums. De droge variant heeft noten van jasmijn, kamille en grapefruit, terwijl meer delicate aroma’s van de de zoete doen denken aan rozen, gedroogde perziken en honing. Beide Blumbeÿ wijnen zijn ongelooflijk gemakkelijk te drinken op zichzelf, maar ze ook goed te combineren met een enorm scala aan gerechten. De droge wijn past goed bij alles van octopus en gemarineerde kip tot pittige Thaise gerechten en varkensvlees, terwijl de zoetere wijn dessert verslaafden past als een op maat gemaakte jas.

Voor degenen onder die popelen een fles in handen te krijgen, Aramburu in Buenos Aires is momenteel de enige plaats waar je de opmerkelijke creatie kunt proeven. Het restaurant serveert Blumbeÿ als onderdeel van haar nieuwe proeverij menu, maar aangezien de hoeveelheden beperkt zijn, doe je er verstandig aan om snel te gaan. De rest zal het gewoon moeten doen met gekoelde Villavicencio en een royale spritz van Flowerbomb.

Lees het originele artikel op The Argentina Independent

Header afbeelding

Tags