Onderzoek wijst uit: bloemen zijn goed voor je gezondheid
Bloemen zijn goed voor je gezondheid!
Happy living

Onderzoek wijst uit: bloemen zijn goed voor je gezondheid

We schreven er eerder al over: van bloemen word je blij. Of je nou iemand wilt feliciteren, opvrolijken, steunen of iets wilt goedmaken, bloemen doen het altijd goed. Maar naast dat je er gelukkig van wordt, zit er nog een groter voordeel aan. Meerdere onderzoeken laten namelijk zien: bloemen zijn goed voor je gezondheid. Hoe dat zit, leggen we in dit artikel uit.

Het verband tussen bloemen en levenstevredenheid

De Amerikaanse Universiteit Rutgers deed onderzoek naar het verband tussen bloemen en levenstevredenheid. De wetenschappers keken hierbij naar de gedrags- en emotionele reacties van deelnemers na het krijgen van bloemen. Daaruit bleek dat de aanwezigheid van bloemen tot gelukkige emoties leidt, gevoelens van algemeen welzijn verhoogt en sociaal gedrag op een positieve manier beïnvloedt.

Langdurig geluk

En dat gelukkige gevoel blijft niet alleen bij bij het ontvangen van de bloemen. Want ook hierna ben je er nog mee bezig. Je pakt de bloemen uit, snijdt een stuk van de onderkant van de stengels af en zet ze in een mooie vaas. Vervolgens ga je op zoek naar de beste plek om ze neer te zetten. Uit het Rutgers-onderzoek blijkt dat de meeste mensen ze in de woonkamer of eetkamer zetten. Dit zijn ruimtes waar je zelf vaak bent en waar je eventuele bezoek komt. Hierdoor kun je ze vaak bewonderen, en elke keer komt dat blije gevoel terug.

Stressverlagend

Groen in huis werkt ook rustgevend en verlaagt stress. Door de luchtzuiverende werking van planten kunnen je hersenen beter werken, waardoor jij je beter kunt concentreren. Een studie van het VU Medisch Centrum Amsterdam toonde daarnaast aan dat alleen al het kijken naar planten kalmeert. Voor het onderzoek werden 46 studenten achter een computer gezet, met de opdracht zichzelf in te leven in de foto’s die ze zagen. De helft van de studenten kreeg foto’s van een groene omgeving te zien, de andere helft van een stedelijke omgeving. Om de stress op te wekken lieten ze de studenten onder tijdsdruk rekensommen oplossen. En wat bleek? Studenten die de groene omgeving te zien kregen, herstelden beter van de stress dan de studenten die alleen bebouwing zagen.

Het mag duidelijk zijn: bloemen zijn goed voor je gezondheid. Dus wie ga jij gezond én gelukkig maken? 😉