Zo breng je bloemen weer tot leven
4 nieuwe soorten anthurium snijbloemen
Floratales

Zo breng je bloemen weer tot leven

Heb je net een nieuwe bos bloemen gekocht en mooi neergezet, hangen ze drie dagen later al slap in de vaas. Herkenbaar? In dit artikel leggen we uit hoe dat kan komen, en hoe je je bloemen weer tot leven brengt!

Hoe komt het?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor bloemen gaan hangen. Meestal heeft dit te maken met het water, bacteriën of verwelking. We schetsen drie scenarios:

  • Je hebt na aankoop van de bloemen geen stukje van de onderkant van de stengels afgesneden voordat je ze in een vaas zette. De onderkant van de stelen zijn dan vaak uitgedroogd, waardoor ze niet genoeg water kunnen opnemen.
  • De bloemen staan in vies water. Als bloemen te lang in hetzelfde water staan, kunnen bacteriën zich heel snel vermeerderen. En die bacteriën tasten de stelen aan, waardoor de bloemen minder goed kunnen drinken en daardoor sneller zullen uitdrogen.
  • Een aantal stelen, bloemen en blaadjes zijn uitgedroogd. Hierdoor kunnen de bloemen nauwelijks meer water opnemen, en stoten de uitgedroogde bloemen en blaadjes gassen uit die voor meer verwelking zorgen.

Lees ook: 4 redenen om vaker bloemen te kopen

Zo breng je bloemen weer tot leven

Haal de bloemen uit de vaas en gooi de verwelkte bloemen en gedroogde blaadjes weg. Snijd van de overgebleven bloemen een cm van de onderkant af, in een scherpe hoek. Maak vervolgens je vaas goed schoon en doe er vers water in. Gooi er meteen even een druppeltje bleek bij, om de bacteriegroei te remmen. Zo staan je bloemen binnen no-time weer te schitteren!

Onthoud wel: de ene bloem is de andere niet, en sommigen blijven langer mooi dan anderen. Zo kunnen anthurium snijbloemen bijvoorbeeld twee à drie weken mooi blijven. Lees via deze link over over de verzorging van deze exotische bloem.