Tuintrend update: vier nieuwe zomertrends - Bloomifique
Summer garden trends
Interieur

Tuintrend update: vier nieuwe zomertrends

Elk seizoen heeft zo zijn eigen trends, ook in de tuin. Mooiwatplantendoen.nl spotte dit jaar 4 trends die van elkaar verschillen als dag en nacht. Van zinderende kleuren of sprookjesachtige sferen tot natuurlijk en nonchalant of licht en luxe.

Tuintrend 1: Zomerfeest met zinderende kleuren

Garden trend Summerparty with sizzling colours.

In deze trend zorgen de felle kleuren, grafische motieven en luidruchtige prints voor een swingende, energieke tuin. Alles draait om kleur, dus schilder die brave tuinbank in een knalkleur en hang je tuin vol felgekleurde potten in bomen of pergola. Een saai muur of lelijke schuur vrolijk je op met een tuinzeil met grafische print.

Uitbundige kleuren

Alles mag, niets is te gek is het motto van deze trend. Rood, blauw en groen spelen de hoofdrol en worden gecombineerd met zwart, wit en contrasterende pastels. De kunst is om voor stevige contrasten te zorgen: pastelbloemen krijgen een pot met primaire kleur als basis en vice versa.

Exotische planten

De juiste planten zorgen dat je, je bij deze stijl in een exotische jungle waant. Denk hierbij aan de brede, glanzende bladeren en exotische bloemen van bloemriet. Ook postelein is een schitterende match met de vele glanzende groene blaadjes en prachtige felle bloemen in onder andere hot pink, zonnig oranje en kanariegeel. Door deze planten in een bonte pot (eventueel met uitbundige print) te plaatsen maak je een kleurrijk statement in je tuin. Ook goed in deze trend past de Madevilla, een uitbundig bloeiende klimmer die verkrijgbaar is in  wit, roze en knalrood, kleuren die uitstekend de confrontatie aankunnen met een pittige pot met een printje.

De kunst is inheemse planten baldadig te combineren met exoten. Geranium staat bijvoorbeeld supervrolijk in een hangmand met Mandevilla als gezelschap.

Tuintrend 2: Sprookjesachtige sferen

Garden trend Fairy tale garden

Wil je op mooie zomerdagen kunnen genieten van je tuin en er heerlijk in ronddwalen?  Dan is deze, onderhoudsarme (!), stijltrend perfect! Door je planten ook een beetje vrijheid te gunnen, bespaar je jezelf een hoop werk en creëer je een omgeving waarin je de grens tussen fantasie en wekelijkheid oprekt. Denk aan natuurvijvers waarin water- en oeverplanten in elkaar overgaan en laat mos lekker tussen de tegels staan in plaats van het weg te halen: staat prachtig en is meteen minder zwoegen.

Romantische planten

De sprookjes sfeer wordt gecreëerd door de weelderige tuin die hierdoor ontstaat en kun je accentueren met romantische rozen. Voor het betere Doornroosjes gevoel kun je denken aan een een minirosarium waarbij je een roos op stam combineert met flinke potrozen.

Boogbomen en doorkijkjes geven je tuin meer diepte en dragen zeker bij aan het sprookjesgevoel. Zo vormen de zwierig overhangende bloemen van vlinderstruiken die naast of tegenover elkaar zijn geplant een bloeiende boog om onderdoor te kunnen lopen, terwijl de vlinders om je heen dansen. Om doorkijkjes te maken, is volumineuze pluimhortensia ook een aanrader. De pluimen zorgen voor een beetje beweging in je uitzicht en door ze bijvoorbeeld wat hoger te zetten en er een tuinspiegel achter te hangen, ontstaat fraai gezichtsbedrog.

In een droomtuin die tot de verbeelding spreekt, passen verder planten met roodkleurend blad zoals wingerd, maar ook een grote bladbegonia, Japanse esdoorn of purperklokje. Tussen al die kleur rijst een pluimhortesia dan sereen als een goede fee uit de grond. Je potten mogen glanzen en changeant effecten hebben, denk verder aan verrassende vormen zoals een krukje dat eruit ziet als een houten paddenstoel en bakken met spatvormen en waterkringen. Maak het vervolgens helemaal af met een hippe vuurschaal op het terras voor een sprookjesachtig effect tijdens een zwoele zomeravond.

Geheimzinnige kleuren

Combineer roodkleurend blad met diepblauw en donkergroen en zorg voor roze en lila accenten als highlights. Door ze onderling te laten contrasteren – denk bijvoorbeeld aan een dieprode roos in een bosgroene pot – creëer je mooie visuele spanning.

Tuintrend 3: Natuurlijke nonchalance

Garden trend natural nonchelance

In deze natuurlijke stijl krijgt de natuur de vrije hand, onkruid wordt geherwaardeerd en krijgt gewoon een plekje tussen de andere planten. Omdat het vaak ronduit mooi is, dieren en insecten er dol op zijn en er in de natuur nu eenmaal geen onkruid bestaat. Het goede nieuws is ook dat je minder hoeft te harken en wieden, waardoor het meer tijd overblijft om te genieten van je tuin.

Harmonie en natuurlijke kleuren

De cirkel is de voornaamste vorm in deze stijl, in de vorm van ronde borders, ronde terrassen, ronde vijvers en rond tuinmeubilair. De vormen zijn rustig en overzichtelijk in deze stijl. Kies materiaal met een natuurlijke uitstraling (hout, keramiek, steen) en maak het nieuw en net even spannender met gemengde materialen, zoals kunststof met een kern van riet of plastic potten met doorschijnende bladpatronen. In de kleurkaart van deze zomertrend spelen wit en groen de hoofdrol, met daarnaast natuurlijke vrolijke kleuren als rood, oranje, terracotta, marsala en een heel klein beetje lila, alsof het palet is gekust door de natuur.

Zomerse bloeiers

tuintrend_zomer_2016_Zonebloem_Aster_Margriet_GoudeseBloem_mooiwatplantendoen

Wil je de zomer door in een tuin vol harmonie, zorg dan voor samenhang in planten van dezelfde soort of met dezelfde bladkleuren. Zo bieden de bloemen van heel verschillende tuinbloeiers als zonnehoed en lelie samen toch een mooie, uitgebalanceerde aanblik. Een mooie manier om harmonie te creëren is van één plant verschillende vormen bij elkaar te zetten. Zo staat zonnebloem prachtig met gele nichtjes zoals aster, goudsbloem en margriet. En zonnehoed combineert schitterend met andere prairieplanten, zoals siergrassen, ijzerhard en salie.

Tuintrend 4: licht, lucht en luxe

Garden trend light, air & luxury

In deze zomerse stijl maak je optimaal gebruik van de verticale lijnen in je tuin, met hoge zonnebloemen en open constructies die het gevoel geven alsof je vrijuit kunt ademen.

Geometrische vormen in de tuin zorgen voor een moderne, luxe sfeer en helpen binnen en buiten soepel in elkaar over te laten lopen. Een sobere veranda met rechte lijnen is er een goed voorbeeld van, net als een verhoogde border met daaraan een vierkante vlonder boven een rechthoekige vijver. Of denk aan een groot frame in de vorm van een klimrek als alternatieve pergola die een groot deel van je terras schaduw biedt. Maar het kan ook zo simpel zijn als een pad met grote rechthoekige tegels leggen, waartussen je een dikke streep gras laat groeien. Of een paar tegels uit je terras halen en die vrijgekomen plekken inzaaien: alles om de beschikbare ruimte maar net even anders te gebruiken.

Contrastrijke kleuren

Voor deze stijl zijn wit en zwart het belangrijkst, aangevuld met geel, kobaltblauw, rood en groen. Om de uitstraling wat te verzachten, combineer je ze met zachtgrijs en natuurlijk bruin. De materialen voor deze stijl zijn glad en functioneel. Denk bijvoorbeeld aan metaal, hout en kunststof, glad geschuurd en strak gelakt.

Planten als gids

Planten hebben een gidsfunctie in deze stijl: ze trekken strategisch de aandacht en versterken het nieuwe gebruik van de tuinruimte. Ze hebben krachtige vormen en kleuren, zoals de zonnebloem en het oranjeboompje. Je versterkt het effect door gebruik te maken van bijvoorbeeld driehoekige potten en trapeziumvormen. Om de strakke lijnen enigszins te verzachten laat je klimmende nachtschade naar hartenlust slingeren om latwerk en palen. En de strobloem zorgt voor verrassingen: niet alleen verkrijgbaar in kleuren waarvan je niet wist dat de natuur die maakte, maar ook net even anders, met bloemen die ritselen als papier.

bron: mooiwatplantendoen.nl

Tags