De mooiste bloemen op jouw vakantiebestemming - Bloomifique
Floral hotspots Interieur Lifestyle

De mooiste bloemen op jouw vakantiebestemming

Het is zomer… en dat betekent: vakantie! Tijd om lekker te reizen en nieuwe plekken te ontdekken. De zomer is ook de periode waarin de natuur op haar mooist is en de prachtigste bloemen tot bloei komen. Waar ga jij deze zomer naartoe? Of je nu lekker op vakantie gaat in Nederland of naar het buitenland… Ieder land heeft wel een eigen kenmerkende bloem die je zult tegenkomen op vakantie. Weet jij al welke bloem hoort bij jouw vakantieadres?

Bloemen en bollen uit Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om je in kleurrijke landschappen te omgeven. De mooiste bloemen en kleurfestijnen zie je namelijk in de Bollenstreek. Ieder voorjaar komen er honderdduizenden toeristen vanuit de hele wereld naar de Keukenhof in Lisse om miljoenen tulpen te bekijken. Waarschijnlijk ben jij er ook weleens geweest met familie. Zo niet, dan is dit een dikke tip. Let wel op: de Keukenhof is immers slechts acht weken per jaar geopend! (Volgend jaar is de Keukenhof van 22 maart tot 13 mei geopend).

Ook in de nazomer nog volop kleuren: gladiolen, dahlia’s en anjers zorgen een schilderachtig pallet.

Tussen half maart en half mei kan je in de Bollenstreek ook genieten van uitgestrekte bloemenvelden. De heerlijke geur is overal te ruiken! Naast tulpen staan ook andere bloemen zoals krokussen, narcissen, dahlia’s en hyacinten volop in bloei. En dat levert adembenemende vakantiekiekjes op! In heel Nederland en gedurende de hele zomer zijn er meer dan 20 bloemencorso’s te zien met prachtige praalwagens versierd met bloemen.

Zonnig Frankrijk en Italië

Het ultieme zomervakantie gevoel… uitgestrekte velden vol met prachtige zonnebloemen. Om deze vrolijke bloemen te bekijken kun je het beste afreizen naar het zonnige zuiden in Frankrijk en Italië. Daar vind je namelijk de meest spectaculaire bloemenvelden. De zonnebloem staat in bloei tussen juni en augustus. In korte tijd groeit de bloem van zaadje tot soms wel drie meter lang! Om te groeien hebben zonnebloemen voldoende licht nodig. Wist je trouwens dat de zonnebloem met de zon meedraait? In Frankrijk heet de zonnebloem daarom “tournesol”.


Het is net alsof je in een levend Vincent van Gogh schilderij stapt.

Er is maar weinig dat zo aan Frankrijk doet denken als de heerlijke geur van lavendel. De uitgestrekte lavendelvelden in de Provence zijn daarom hét visiteplaatje van zuidoost Frankrijk. Er zijn verschillende lavendelroutes die je langs de mooiste plekken brengen. Afhankelijk van de streek staat de lavendel in bloei tussen half juni en eind augustus. Wist je trouwens dat lavendel ook een kalmerend effect heeft? Jij komt deze vakantie dus helemaal tot rust!

De prachtige paars gekleurde heuvels trekken ieder jaar veel toeristen naar de Provence streek.

Spaanse passie

In het Spaanse landschap zijn veel diverse bloemsoorten te ontdekken. Dit heeft te maken met de ligging en de verschillende klimaten. Veel groen, waaronder bossen en weidegronden, vind je met name in het noorden van Spanje. Hier ligt het berggebied de Pyreneeën. In het zuiden van Spanje heerst het mediterrane klimaat en dit zorgt voor de groei van prachtige wilde tropische bloemen en planten.

De Strelitzia reginae (oftewel de Paradijsvogelbloem) vind je in het zuiden van Spanje.

Wie weleens naar Spanje is geweest zal deze bloem vast niet zijn ontgaan: de anjer. Deze bloedrode bloem is namelijk de nationale bloem van Spanje. De bloem staat voor passie en verlangen, dat maakt de bloem een perfect geschenk voor geliefden. Ook symboliseert de rode anjer vriendschap. Het is trouwens typisch Spaans om de anjer tijdens nationale feestdagen en de traditionele Spaanse dans, de flamenco, te dragen. De Spaanse mannen dragen de rode anjer vaak op hun jasje of vestje terwijl de Spaanse dames de bloem in het haar steken.


De danseres draagt de rode anjer in haar opgestoken haar.

Bloemig Portugal

Net zoals haar buurland, heeft Portugal een gevarieerde flora. Door het tropische klimaat in het zuiden zijn in dit deel de mooiste bloemen te vinden. Het zuidelijk geleden Algarve, bekend om haar prachtige stranden en natuur, heeft nog meer verborgen schatten. Op deze plek vind je namelijk het charmante bloempje: de cistusroos. Deze bloem verschijnt in veel soorten en mooie kleuren zoals (licht)roze, paars of wit met gele accenten en ruikt ook nog eens heerlijk!


Vanaf april kleurt de cistusroos de heuvels in de binnenlanden en langs de kust tot een vrolijke boel.

Ben je verzot op bloemen? Het Portugese eiland Madeira, ook wel het “Bloemeneiland” genoemd, is dé ultieme aanrader om vakantie te vieren tussen de mooiste soorten bloemen en planten. Dankzij het milde klimaat (de temperatuur ligt hier rond 16 en 22 graden) is dit eiland een broedplaats voor allerlei exotische bloemen. Een must voor de natuurliefhebber!

Grieks genieten!

Als je aan Griekenland denkt, denk je aan blauwe stranden en witte huisjes. Ook kenmerkend voor Griekenland zijn de prachtige bloemen die tegen de witgekalkte huisjes opgroeien. Eén van de mooiste bloemsoorten is de gekleurde bougainville. De bloem heeft opvallende kleuren zoals rood en paars, die prachtige plaatjes opleveren! In de natuur kan deze bloem wel zo’n 4 meter hoog groeien. De bougainville heeft veel zon nodig, daarom kom je deze bloem het meeste tegen in landen met een mediterraan klimaat.


De bougainville vind je vooral in landen rondom de Middellandse Zee.

Zeg het zomergevoel nog geen gedag

Thuiskomen na een heerlijke vakantie… nooit leuk. Om de warme herinneringen aan jouw vakantie nog wat langer vast te houden hebben wij een handige tip:


Haal de bloemen van jouw vakantiebestemming in huis en zet ze eens in een mooie vaas. Wedden dat de heerlijk ruikende bloemen op tafel je herinneren aan de fantastische vakantie en de zomerzon op je gezicht. Laat het vakantiegevoel nog even voortduren!


Zonnebloemen herinneren aan die heerlijke vakantie in Frankrijk!