DIY: een zelf watergevende bloempot maken
Leuke cadeaus voor plantenliefhebbers
DIY

DIY: een zelf watergevende bloempot maken

De meeste mooie bloempotten hebben één groot nadeel: ze hebben aan de onderkant geen gaatjes om overtollig water weg te laten lopen. En daardoor zullen de planten die erin staan op den duur waarschijnlijk gaan rotten. De oplossing hiervoor is een zelf watergevende bloempot kopen. Maar helaas zijn die meestal niet erg mooi, of ze zijn erg duur. Dus wij besloten er zelf een in elkaar te knutselen! Wil jij ook een zelf watergevende bloempot maken? Bij deze onze tips.

Benodigdheden

Deze zelf watergevende bloempot is vooral geschikt voor tropische planten, zoals de anthurium of orchidee. Deze soorten planten houden namelijk van een vochtige grond, maar niet té nat. Om een zelf watergevende bloempot maken maken, heb je het volgende nodig:

  • Tropische plant zoals een anthurium of orchidee, in de originele plastic pot
  • Bloempot die ongeveer 1½ tot 2 keer zo groot is als de plastic pot
  • Katoenen doek of een schone theedoek; iets dat water opneemt
  • Handje actieve houtskool
  • Zak hydrokorrels
  • Schaar
  • Beker

Een zelf watergevende bloempot maken

Haal de plant voorzichtig uit de plastic pot en leg hem op één kant neer. Knip een aantal stroken stof ter lengte van drie keer de hoogte van de grootste bloempot, en zo smal dat ze door een gaatje van de plastic pot passen. Qua aantal heb je de helft van het aantal gaten nodig. Haal elke strook stof door een gat naar binnen en vervolgens weer naar buiten door een ander gat. Hierdoor hangen de stroken stof aan de onderkant, trek die aan totdat ze strak staan.

Strooi de actieve houtskool op de bodem van de grote bloempot en gooi daar de hydrokorrels bovenop. Zet de plastic pot daar weer op. Zorg ervoor dat de stroken stof (die aan de onderkant van de plastic pot hangen) tussen de korrels door bijna de bodem raken. Dat is een beetje een lastig klusje, maar zal ervoor zorgen dat de stof het water op de bodem kan bereiken.

Als dit gelukt is, doe je de plant terug in de plastic pot. Vul met behulp van de beker het reservoir met water, tot net aan de top van de kiezels. Schrijf meteen even op hoeveel bekers je hiervoor nodig had. Vul de ruimte rond de plastic pot met nog meer hydrokorrels, zodat de plastic pot niet meer te zien is. Na een paar uur zul je zien dat de grond van de plant vochtig aanvoelt!

Zodra de potgrond niet meer vochtig aanvoelt (zo’n een à twee weken later), is het weer tijd om het reservoir bij te vullen.

Bekijk ook deze DIY’s: