Terugkomen van vakantie in een groene oase? - Bloomifique
Anthurium plant with aquastick
Eerste hulp bij verzorging

Terugkomen van vakantie in een groene oase?

Als je terugkomt van vakantie wil je dat relaxte gevoel zo lang mogelijk vasthouden. Als het zou kunnen, zou je zelfs de zon meenemen in je koffer naar huis. Gelukkig is  thuiskomen in een leeg huis met planten die jouw vakantie helaas niet hebben overleefd, niet meer het geval.

Met deze tips krijgen jouw planten genoeg water  als je weg bent zodat ze er daarna nog top bij staan en jouw een warm welkom geven.DIY tips for watering your plants while you're on vacation

1. Van plastic zak tot waterbuffer

Make your own waterdripping system with a plastic bag

Als je een beetje handig bent, is dit een ideaal systeem om zelf in elkaar te knutselen, het enige wat je nodig hebt is een stukje touw en een plasticzakje. Hoe groot het zakje moet zijn is uiteraard afhankelijk van hoe lang je weggaat en hoe snel of langzaam de zak leegloopt. Via het touwtje loopt er namelijk constant water uit de plastic zak de aarde in. Super handig natuurlijk voor planten die graag vochtig staan. Op instructables.com lees je precies hoe je dit maakt.

2. Oude flessen als waterbollen

Old bottle used as aqua globe

Oude flessen zijn een prima gratis alternatief voor waterbollen. Je vult de lege fles met water en zet hem op z’n kop in de aarde. Belangrijk is wel om te zorgen dat de aarde vochtig is voor je dit doet, zodat het water niet gelijk in één keer wordt opgenomen. Al blijft het dan nog altijd een hele kunst om de fles zo in de grond te slaan dat hij niet in één keer leeg loopt. Aan de andere kant is het een geschikter systeem om permanent te gebruiken dan het plastic zakje hierboven, zeker als je het leuk decoreert, zo kan je ervoor zorgend dat het in je interieur past.

3. Recycle een petfles tot druppelaar

Wiltfang waterdripper

Voor een paar euro kun je een druppelsysteem kopen van De Wiltfang dat je heel simpel kunt monteren op een petfles van 0,5 tot 2 liter. Het ziet er misschien niet mooi uit, maar het is wel een gebruiksvriendelijk systeem. Door de druppelaar waarvan je de snelheid je zelf kunt instellen, krijgen planten constant water via druppelirrigatie tot wel 30 dagen! Ideaal natuurlijk als je een paar weekjes weg bent. Dit systeem is overigens ook geschikt voor buiten.

Lees ook: 5 planten die muggen weghouden: ideaal voor in de tuin of op het balkon

4. Koop een handig hulpmiddel

Anthurium plant with aquastickBovengenoemde oplossingen zijn natuurlijk leuke knustelprojectjes voor fanatieke DIY’ers, maar waarom moeilijk doen terwijl het ook makkelijk kan? Voor degene die wat meer gemak willen, zijn er een simpele, maar zeer doeltreffende hulpmiddelen, zoals een Aquastick. Via een stokje zuigt de plant water uit de waterbuffer waardoor jij rustig een weekje op vakantie kan. Kleine tip, zorg dat de plant niet in de volle zon staat, want dan heeft hij meer water nodig.