Skogluft: binnenshuis een natuurlijke leefomgeving creëren
Skogluft: binnenshuis een natuurlijke leefomgeving creëren
Foto: Unsplash
Happy living

Skogluft: binnenshuis een natuurlijke leefomgeving creëren

Waar de Denen ‘Hygge’ hebben en de Zweden ‘Lagom’, hebben de Noren ‘Skogluft’. Geen idee waar we het over hebben? Het zijn Scandinavische filosofieën over een fijn en gelukkig leven. De eerste twee zijn al langer bekend, maar Skogluft is relatief nieuw. Het is dé Noorse methode voor meer energie en gezondheid, bedacht door Jørn Viumdal. In zijn gelijknamige boek vertelt hij hoe het werkt.

Lees ook: Feit of mythe: Kunnen planten de lucht écht zuiveren?

Skogluft

Volgens Viumdal hebben onze moderne stedelijke levensstijlen, met veel stress, geluiden, binnen -en stilzitten, ons verwijderd van onze natuurlijke leefomstandigheden. Hij deed samen met onder andere de wetenschappers van NASA onderzoek naar het effect van planten in de dagelijkse leefomgevingen. Ze ontdekten dat mensen die zich met groen omringen het meest profiteren van alle gezondheidsvoordelen die de planten met zich meebrengen. En zo bedachten ze een methode om binnenshuis een natuurlijke leefomgeving te creëren: Skogluft, wat boslucht betekent.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Skogluft (@skogluft) op

Binnenshuis een natuurlijke leefomgeving creëren

Het gaat erom dat je de natuur in huis haalt. En dan niet met zomaar een paar kamerplanten, maar met boslucht (skogluft) op de muur. Denk aan plantenbakken met een daglichtlamp erboven. Hierdoor heb je uitzicht op groen, wat rustgevend werkt. En de rol van de daglichtlamp is ook niet onbelangrijk: die zorgt voor een intense groene reflectie door de weerkaatsing van de planten. Volgens Viumdal kun je het beste kiezen voor een plant die oorspronkelijk alleen in het regenwoud voorkwam. Een sterke plant die niet zo kieskeurig is wat betreft licht en water, en die de lucht goed zuivert.

Uit twintig jaar onderzoek blijkt dat de Skogluft-methode zorgt voor onder andere een versterkt immuunsysteem, minder stress en pijn, en sneller herstel na ziekte. Op de werkvloer zorgt het voor meer productiviteit en minder ziekteverzuim, vermoeidheid en hoofdpijn.

Lees ook: Zo creëer je een fijne werkplek in huis