New year, new home: Geef je huis een Feng Shui make-over
Trend alert: roze planten in je interieur
Interieur

New year, new home: Geef je huis een Feng Shui make-over

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie over hoe je leefomgeving je gevoel en geluk kan beïnvloeden. Het is een methode waarmee je energie kunt terugbrengen op plekken in huis waar dit ontbreekt. Op deze manier creëer je harmonie in huis en zul je meer balans voelen. Is er een beter moment om dit aan het begin van een nieuw jaar te doen? New year, new home! Zo geef je huis een Feng Shui make-over:

Lees ook: Groen wonen: 4 simpele hacks voor een groener interieur

Feng Shui make-over

Letterlijk vertaalt, betekent ‘Feng’ wind, en ‘Shui’ water. Deze elementen worden in de Chinese cultuur altijd verbonden met lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Zo betekent een slechte Feng Shui (een donkere, sombere ruimte) dat er sprake is van problemen in het liefdesleven, een slechte gezondheid en veel pech. Maar bij een goede Feng Shui (een goed ingerichte en lichte ruimte), is hier geen of minder sprake van. We behandelen een aantal aandachtspunten:

De keuken

Volgens Feng Shui heeft iedere ruimte in huis een specifieke functie. Zo zijn er ruimtes om te werken, ruimtes om te rusten en ruimtes voor ontspanning. Volgens de filosofie is de keuken het middelpunt van de leefomgeving, en hoort deze vooral praktisch, licht en schoon te zijn. Begin dus met het opruimen van de keuken, zet wat fruit in een schaal op tafel en kruidenplantjes in de vensterbank. Zet elektrisch apparatuur het liefst in de kast, want die hebben een negatief effect op de energiestromen. Bevindt de wasbak zich naast het gasfornuis? Zet er dan een plant of houten snijplank tussen, dat voorkomt een botsing tussen de elementen water en vuur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op

Planten

Planten zijn top voor een goede Feng Shui en zorgen voor geluk, balans en positieve gevoelens. Let er alleen wel op waar je ze neerzet. Volgens de Chinese filosofie kun je ze het beste in de hoek plaatsen, want daardoor wordt de hoek minder scherp en ontstaat er geen stilstaande energie. Een hangplant heeft hetzelfde effect. Een plant in een oostelijke hoek zetten, zou voor familiegeluk en gezondheid zorgen. Baat het niet dan schaadt het niet, toch?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op

De slaapkamer

Volgens Feng Shui is de slaapkamer een plek van sensuele energie en rust. Een opgeruimde, rustgevende ruimte is hier erg belangrijk voor. Dat betekent geen elektronica, dus ook geen tv, laptop en smartphones. Zij verstoren namelijk de energiestromen en zorgen voor minder rust en sensuele energie. Wat mag dan wel de slaapkamer in? Kleuren die warmte uitstralen, verlichting die dimbaar is, en kaarsen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op