Exotische orchideeën in de tuin - Bloomifique
Garden Orchid
Interieur

Exotische orchideeën in de tuin

Na de vorst van de afgelopen tijd, beginnen de temperaturen langzaam lente-achtige waardes aan te nemen. Hoogste tijd om me eens te onderzoeken wat de nieuwe musthaves zijn voor in de tuin, vooral voor de schaduwrijke plekjes die altijd zo kaal blijven. En ik heb ze gevonden: orchideeën. 

Orchideeën kent iedereen en ik wist wel dat er ontzettend veel soorten zijn, maar dat er ook soorten voor buiten in de tuin zijn wist ik niet. Als orchideeënliefhebber vind ik het super nieuws dat je een stukje tropen naar je eigen achtertuin of balkon kan halen met Garden Orchid. En als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog eens uitermate geschikt om kleur te brengen op zelfs de meest donkere plek in de tuin.

Orchideeën komen in alle delen van de wereld voor, dus ook in gebieden waar ’s-winters matige tot zware vorst heerst. Vanuit deze soorten is de familie van Garden Orchid ontstaan die prima tegen onze doorgaans milde winters kunnen. In de winter gaan ze in een winterslaap. Wanneer de planten het volgende voorjaar uitlopen is er iets magisch gebeurt: de scheuten zijn vermeerderd. Dit gebeurt net als bij bolgewassen zoals narcissen als je het groen na de bloei laat staan tot het afgestorven is. In die periode vormt de plant onder de grond nieuwe scheuten.

Er zijn verschillende soorten met verschillende vormen, kleuren en hoogtes. Er is altijd wel iets wat bij jouw smaak past. Ik stel deze familie van tuinorchideeën graag aan jullie voor.

Cypripedium

Garden Orchid Cypripedium

Cypripedium is de koning van de  winterharde orchideeën en kan temperaturen aan tot -20°C. Van nature komt deze orchidee alleen maar voor op het Noordelijk Halfrond, in Noord-Amerika en Noord en Zuid-Oost Azië. Aan de bijzondere vorm van de bloemen heeft deze soort haar bijnaam te danken: vrouwenschoentje.

Pleione

Garden Orchid Pleione

Pleione is een knolvormende orchidee met spectaculaire bloemen en komt met name voor in Zuidoost Azië. De plant werd voor het eerst ontdekt in 1825 en je kunt nu ook je tuin opvrolijken met deze bijzondere verschijning die andere planten laat verbleken. Net als narcissen of tulpen kan je Pleione eerst in binnen zetten en na de bloei in de tuin planten.

Bletilla

Bletilla komt oorspronkelijk voor in het verre oosten, China, Japan en staat bekend als gemakkelijk. Een goede keus dus voor degene onder ons met iets minder groene vingers die toch iets bijzonders in de tuin willen hebben.

Calanthe

Garden Orchid Calanthe

Calanthe komt oorspronkelijk uit Japan en is om tal van redenen bijzonder. Het blad van deze plant blijft namelijk groen gedurende de winter en deze soort is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Als je alle kleuren naast elkaar zouden zetten ontstaat er een spectaculaire regenboog. Leuk weetje: verschillende soorten verspreiden een aangename, zoete geur die soms lijkt op chocolade of kokos. Daar wordt je toch blij van! De Calanthes binnen de Garden Orchid familie vinden hun oorsprong in Japan.

Alle Garden Orchid familieleden zijn vaste, vorstbestendige én makkelijke planten. Om zo lang mogelijk van deze bijzondere bloeiers te genieten, deel ik vanaf volgende week wat tips. Als eerste op de hoogte zijn? Volg Bloomifique dan op Facebook of Instagram.