Een nanny voor jouw kamerplanten - Bloomifique
Eerste hulp bij verzorging

Een nanny voor jouw kamerplanten

Hoeveel ik ook van planten houd soms schiet watergeven er nog weleens bij in door de dagelijkse drukte of ik geef ze in de haast teveel. Tijd om op zoek te gaan naar een kamerplanten nanny op de dag dat kamerplanten in het zonnetje staan (Houseplant appriciation day).

Iedereen die druk is of vaak weg van huis voor langere tijd herkent waarschijnlijk wel dat hun planten niet altijd in hun blije zone zitten (lees: gebrek aan water). Ik dacht dat moet toch anders kunnen in tijden van smartphones, smart tv’s en slimme meters waarin zelfs gewerkt wordt aan slimme koelkasten. Zou er niet zo iets bestaan als een slimme pot een soort nanny voor je planten, zodat planten altijd genoeg water krijgen?

Tijdens een avondje googlen kwam ik een aantal systemen en zelfs bloempotten met bewateringssysteem tegen die er veel belovend uitzagen.

self-watering planters

Áquo by Opti-Flor, H2O-Bloom, Aqu@ easy care by VG Orchids, Aqua Easy, Aquastick en Waterwick zijn een paar van die systemen.

aquasticksystem

Al deze systemen werken min of meer hetzelfde. Ze hebben een waterreservoir waardoor planten altijd een voorraadje water hebben en precies zoveel kunnen drinken als waar ze behoefte aan hebben via een stokje of een touwtje. De makers beloven dat je door dit bewateringssysteem simpelweg minder water hoeft te geven dan bij gewone potten en dat het een positief effect heeft op de groei en bloei van de plant. Gieten en vervolgens genieten van een prachtige blije plant, klinkt ideaal toch?

Het enige ‘nadeel’ is dat je ook een pot moet vinden waar het in past, zodat het er ook nog mooi uitziet. In dat geval is UndrCover een geode optie, dit waterbuffer systeem heeft with trendy covers, die passen bij elk interieur en je kan ze zelfs zelf ontwerpen!

De met afstand meest luxe zelf-watergevende bloempot is van Lechuza. Zij hebben een watergeefsysteem verwerkt in een stijlvol verantwoorde bloempot  die verkrijgbaar is in verschillende maten, vormen, kleuren en afwerkingen. Hoewel dit waarschijnlijk de duurste nanny voor jouw kamerplanten is (niets minder dan het beste voor onze geliefde groene vrienden toch?) is het waarschijnlijk ook de meest duurzame, omdat deze potten van de makers van Playmobil komen, ze kunnen waarschijnlijk dus wel tegen een stootje 😉

lechuza-orchidee lechuza-systeem

 

 

 

 

 

 

 
De werking van het bewateringssysteem. Foto: Lechuza.nl

Met al deze systemen hoef je je nooit meer druk te maken dat je jouw planten teveel water geeft, maar je moet het waterreservoir natuurlijk wel eens in de zoveel tijd bijvullen, anders drogen ze nog steeds uit. Gelukkig zijn deze zelf-watergevende potten van Lechuza voorzien van een handige waterstandmeter (dat buisje met het rode streepje). Als het waterniveau onder de rode lijn komt, is dat het teken dat de plant weer een nieuwe voorraad water wil. Superhandig! Wachten is nu nog op een app die je waarschuwt als dat zover is, maar dat kan toch niet lang meer duren?