Alles wat je moet weten over de verzorging van Garden Orchid - Bloomifique
Caring for Garden Orchid
Eerste hulp bij verzorging

Alles wat je moet weten over de verzorging van Garden Orchid

Met zorg en liefde gekozen en geplant: een Garden Orchid met lieflijke kleine bloemen of flinke blikvangers. Daar wil je zo lang mogelijk van genieten. Net als orchideeën voor binnen zijn gelukkig ook orchideeën voor in de tuin makkelijk te onderhouden.

Met deze tips houd je de orchidee blij en heb je er blijvend plezier van (klik op de afbeelding om te vergroten).

Plek in de tuin

Elke Garden Orchid vindt een plekje in de schaduw prettig. Ideaal is een plaatsje waar struiken als heesters schaduw bieden. Vochtige grond, zoals de waterkant van een vijver, is minder geschikt. Laat het exotische uiterlijk je niet op het verkeerde been zetten: de plant lijdt doorgaans meer van warmte dan van kou.

Voor een goede groei is vooral het eerste voorjaar belangrijk. Dan past de plant zich aan je tuinklimaat aan. In dit eerste jaar heeft de Garden Orchid graag veel water, zorg wel dat de grond goed gedraineerd is en het water niet blijft staan. Daarna is de plant gewend en begiet je haar samen met de andere tuinplanten. Kies voor gecontroleerd vrijkomende meststoffen in tablet vorm.

Bloei

De meeste soorten bloeien elk jaar tussen april en juni. In de herfst sterft het gewas af en gaat de plant in winterrust. Calanthe is hierop een uitzondering, dit soort behoud haar blad gedurende de winter. De Pleione, die je ook prima binnen kunt zetten, mag na de bloei in de tuin of buiten in een pot.

Winterslaap

In winterrust verdraagt Cypripedium zelfs temperaturen tot -20°C. In de winter hoef je de plant ook niet af te dekken. Doe je dat liever wel, gebruik dan boomschors in plaats van turf. De plant is niet alleen bestand tegen strenge vorst, maar heeft de winterkou zelfs nodig om het volgende voorjaar weer uit te lopen met meer scheuten. De andere soorten zijn iets gematigder winterhard, zij overleven temperaturen van ca. -10°C.

Perfect planten

Je kunt je Garden Orchid planten in het najaar als de plant in winterrust is. Of in het voorjaar na de strenge vorst. Garden Orchid houdt van zanderige of kleiachtige grond zonder turf of potgrond. Is je tuingrond erg vast, meng er dan wat zand of kleikorrels door. Poot je Garden Orchid zonder pot in een ruim gat en houd de bovenkant van de kluit gelijk aan het grondoppervlak. Laat de kluit goed aansluiten met de tuingrond en verwen de plant daarna met een grote gietbeurt. In haar eerste voorjaar heeft de Garden Orchid graag veel water, maar let op, de planten houden van vocht, maar niet van nat. Daarna is de plant gewend en begiet je haar samen met de andere tuinplanten.