Je leest het de laatste tijd steeds vaker: planten zuiveren de lucht. Maar is dat echt zo? En hoe werkt dat dan? Wij gingen op onderzoek uit.
Planten zuiveren de lucht: feit
Uit onderzoek van de NASA in 1989 bleek al dat kamerplanten, waaronder anthuriums, de lucht kunnen zuiveren van ongezonde stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Benzeen zit doorgaans in lijm, verf, plastic en detergenten, formaldehyde is een van de meest schadelijke vluchtige organische stoffen die in alle woningen, kantoren en openbare ruimtes aanwezig is, en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende synthetische materialen worden toegepast. Bovendien zetten planten CO2 om in zuurstof, kunnen ze fijnstof en formaldehyde opnemen in de bladeren, en maken ze droge lucht vochtiger. De anthurium doet het goed bij lage licht omstandigheden en staat bekend als een lang bloeiende kamerplant.
Environmental Research (Alterra), een lopend onderzoek van Wageningen, wijst nu al uit dat kamerplanten een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen in kantoren en zorginstellingen. Bovendien zouden bedrijven met planten kunnen besparen op de kosten van kunstmatige klimaatbeheersing.
Hoeveel planten zijn hiervoor nodig?
De hoeveelheid planten dat per m2 nodig is om een ruimte te zuiveren, is afhankelijk van de grootte van de planten. Van bijvoorbeeld een anthurium in een potmaat van 14 cm, een veel verkochte potmaat, is maar één plant per 4m2 nodig om de lucht voldoende te zuiveren. In een woonkamer of kantoor van 36m2 volstaan negen planten om de lucht te zuiveren.
Lees ook: Anthurium verzorging: 7 tips op een rij