Mooi, gezond & smaakvol: eetbare bloemen - Bloomifique
Floratales

Mooi, gezond & smaakvol: eetbare bloemen

Gerechten met eetbare bloemen zijn bijna te mooi om te eten. Het combineren van eten en bloemen gaat echter al ver terug. De Romeinen gebruikten bloemen voor decoratie en de Chinezen vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Nu blijkt dat ze gelijk hadden: bloemen zijn gezond!

De wetenschap laat zien dat bloemblaadje goed zijn voor je darmen, huid en haar, volgens Women’s Health Magazine. Een studie gepubliceerd in het Journal of Food Science toonde aan dat kauwen op rozen, viooltjes en Oost-Indische kers helpt bij het voorkomen van chronische ziekten. Terwijl de bloemblaadjes van pioen rozen, lavendel en hibiscus helpen tegen hart-en vaatziekten, zenuwaandoeningen en diabetes.

“Bloemen zitten vol voedingsstoffen en antioxidanten. Ze zijn vergelijkbaar met groenten in de zin dat hoe levendiger de kleur, hoe meer voedingsstoffen en antioxidanten” – legt Eva Kalinik de voedingsdeskundige van Women’s Health uit

“Bloemen, zoals de paardenbloem wortel, kunnen worden gebruikt voor de ondersteuning van natuurlijke ontgifting, terwijl kamille kan helpen bij onregelmatige slaap”, zegt Eva. “Maar wees op je hoede voor bloemen die je niet kent, aangezien sommige meer kwaad dan goed doen.”

Bloemen ondersteunen ook de aanmaak van collageen, iets dat essentieel is voor gezond haar, huid en nagels.

Gezond & smaakvol

Als extra bonus blijkt dat eetbare bloemen niet alleen gezond, maar ook lekker zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Pisa nodigden 78 proevers uit om de smaak van 12 bloemen te beoordelen. Hen werd ook gevraagd aan welk bekend voedingsmiddel elk van de bloemen deed denken. Oost-Indische kers, Mexicaantje en de Viool wittrockiana bleken de lekkerste. Bekijk hieronder de hele hitlijst van  eetbare bloemen.

Hitlijst eetbare bloemen
Foto header: lavenderandlovage.com