De bloemist van de toekomst: een bloeiende belevenis - Bloomifique
The florist of the futures by the Flower Lab
Gespot

De bloemist van de toekomst: een bloeiende belevenis


Even bij een bloemist langs om een prachtig boeket (te laten) samenstellen uit de bloemenzee, ik vind het heerlijk. Helaas lijken andere millenials (20-35 jaar) de bloemist niet altijd te kunnen vinden. Heeft de bloemist nog een toekomst?

Een bloemist anno 2016 ziet er min of meer net zo uit als 100 jaar geleden, terwijl de wereld erom heen in rap tempo aan het veranderen is. Fysieke winkels verdwijnen en online verkopen vieren hoogtij dagen. Bovendien bezoeken millenials, de consument van de toekomst, de bloemist steeds minder. Is de simpele bloemenzaak te saai om jonge consumenten te kunnen prikkelen?

Op Fleuramour vroeg ik de initiatiefnemers van The Flower Lab hoe zij de toekomst van de bloemist zien. Hoewel ze vrezen voor de toekomst van de bloemist zoals we die kennen, omdat ze de jongere doelgroep niet weten aan te spreken, zien ze ook mogelijkheden als de bloemist van de toekomst klanten meer biedt dan alleen een bloemetje, namelijk een beleving.

Millenials zijn als digital natives constant online en kiezen ook als het gaat om het kopen van bloemen voor het gemak van online winkelen. Dit betekent echter niet dat er geen hoop is voor de offline bloemist. Jongeren geven aan dat ze bloemen het liefst in de winkel kopen als ze iets meer tijd hebben. De bloemist moet dan wel wat extra’s bieden. Een bezoek aan een bloemenwinkel moet een beleving worden om de consument van de toekomst aan te spreken. Er zou een visueel totaalplaatje getoond moeten wordt volgens de laatste trends waarin storytelling een belangrijke rol speelt. Elke bloem heeft immers een verhaal, aldus The Flower Lab.

The Story of the Anthurium
Het verhaal van de Anthurium

Deze bloemenwinkel van de toekomst was al te zien op Fleuramour waarbij drie trends werden neergezet in een bepaalde stijl met bijpassende kleuren en accessoires.

Winter Cocooning

Flower Lab florist trend Winter CoocooningIn de gure wintermaanden doen we niets liever dan ons terug trekken in een warme gezellige omgeving. Deze trend speelt hierop in door een gezellig gevoel te creëren met veel bruintinten en natuurlijke texturen. De steeds belangrijker wordende duurzame en bewuste levensstijl komt terug in het interieur door terug te gaan naar de roots met ruwe vormen en authentieke materialen.

 

 

Flower Lab florist trend Mystery ForestMystery Forest

Tegenwoordig zijn we super mobiel zowel fysiek als digitaal. Thuis moet een plek kunnen zijn om de dagelijkse sleur even achter je te laten en te ontsnappen in een fantasiewereld. Deze behoefte tot rust wordt met deze decoratieve trend met een duister romantisch tintje zeker bevredigd.

 

Bohemian Chic

Flower Lab florist trend Bohemian ChicDe wereld is een dorp geworden doordat elke uithoek bereikbaar is geworden. In deze trend worden verschillende culturele invloeden gemengd en geremixt. East meets West, informeel en formeel lopen door elkaar, hedendaags en oud kunnen moeiteloos samen.

 

 

 

De bloemist moet echter ook een virtuele stap maken en inspireren via social media, omdat deze doelgroep met hun smartphone vergroeit is. Alleen met een virtueel voorproefje van de winkelbeleving kunnen ze naar binnen gelokt worden.

Tags