De Japanse Wabi-Sabi levensfilosofie: de kunst van imperfectie
De Japanse Wabi-Sabi levensfilosofie: de kunst van imperfectie
Foto: Unsplash
Interieur

De Japanse Wabi-Sabi levensfilosofie: de kunst van imperfectie

Ben jij ook klaar met alles perfect willen doen? Dan is de Japanse Wabi-Sabi levensfilosofie iets voor jou. Het is een eeuwenoud concept uit Japan, en staat voor de kunst van het vinden van schoonheid in imperfectie. Iets wat we in het Westen goed kunnen gebruiken, als tegenreactie op alle strakke interieurs en perfecte plaatjes op social media. In dit artikel vertellen we er meer over!

Wat is Wabi-Sabi?

Wabi-Sabi is eeuwenoud concept uit Japan, ontstaan toen twee woorden werden gecombineerd. Wabi betekent simpliciteit en eenvoud, en Sabi verwijst naar de schoonheid die ontstaat door het verstrijken van tijd. Wabi is ruimte, Sabi is tijd, zou je kunnen zeggen. Er zijn geen regels, het gaat om een bepaalde mindset. Om het inzien dat dingen mooi zijn zoals ze zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anthurium & Orchid lovers (@bloomifique) op

Als interieur-stijl

Wabi-Sabi is dus een mindset, en niet echt een interieur-stijl. Toch kun je dit concept heel goed in je interieur verwerken. Centraal staat: het hoeft niet perfect te zijn. Zoek de schoonheid in het imperfecte. Een Wabi-Sabi interieur focust zich op minimalisme, met alleen de nodige en bruikbare bezittingen. Zo ontstaat dankbaarheid voor wat je al hebt, in plaats van een verlangen naar nieuwe spullen. Doordat je perspectief verschuift, zul je je meer tevreden voelen in het huidige moment.

Alle onderdelen binnen het Wabi-Sabi interieur hebben één ding gemeen: ze zijn veranderd met de tijd en wekken een gevoel van melancholie op. Ze zijn niet klassiek mooi, als in af of nieuw, maar op een tijdloze manier. Denk bijvoorbeeld aan producten die een lichte glans hebben gekregen, of waarvan het oppervlak craquelé is geworden. Dit laat zien dat ze een geschiedenis hebben, die je niet in nieuwe spullen vindt.

Lees ook: Non-toxic living: 3 tips om in huis toe te passen

Dit zijn een aantal richtlijnen, maar je bent vrij om te experimenteren en te doen wat voor jou goed voelt. Heerlijk toch?

Tags