Ontmoet exotische schoonheden: Bijzondere Orchideeën - Bloomifique
Flower Crush

Ontmoet exotische schoonheden: Bijzondere Orchideeën


De phalaenopsis is het bekendste lid van de orchideeën familie. Maar er blijken meer dan 20.000 andere familieleden te zijn. Deze bijzondere orchideeën staan deze maand in de schijnwerpers als woonplant van de maand november. Vandaag ontmoet je er 3, die in niets lijken op de bekende phalaenopsis.

Bijzondere orchideeën zijn echte exotische schoonheden die zo uit het regenwoud lijken te komen. Zo jammer dat ze niet erg bekend zijn, omdat deze charismatische excentriekelingen perfecte planten zijn om een exotische en mysterieuze draai aan je (botanische) interieur te geven. Met hun ongewone vormen, prachtige kleuren en spectaculaire bloemen, voegen in een oogwenk stijl en kleur toe aan je huis. Ik denk dat dat iets is wat we allemaal wel kunnen gebruiken nu een grijs, koud en somber wordt buiten. Het is dus zeer terecht dat ze woonplant van de maand zijn. Laten we onze nieuwe favoriete orchideeën ontmoeten.

Masdevallia: Blije aapjes bloemen

masdevalia

Laten we beginnen met mijn persoonlijke favoriet: de masdevallia. Deze kleurrijke exoot is vernoemd naar Jose Masdevall, een arts en botanicus aan het hof van koning Karel III van Spanje. De masdevallia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De bloem is een klein juweeltje met elegante slierten en lijkt ergens wel op een aapje. Deze leuke vorm in combinatie met de felle kleuren maken mij blij!

Cambria: Paarse regen van bloemen

cambria
De Cambria is erg bijzonder, omdat deze niet in het wild voorkomt. Het is namelijk een kruising tussen verschillende van planten. Rond 1900 ontwikkelde de Belg Charles Vuylsteke de eerste Cambria, de Cambria Vuylstekeara ‘Plush’. Een schot in de roos, ontstaan vanuit de Odontoglossum, Cochlioda, Miltonia, Oncidium en Brassi. De Cambria heeft veel kleine paarse bloemetjes die elke kamer opfleuren en ze geven ook gelijk een trendupdate, want paars is het nieuwe zwart!

Oncidium: uitbundige bloeier

oncidium

De Oncidium groeit in de wouden van Midden- en Zuid-Amerika in op bomen en in rotsspleten en wordt ook wel tijgerorchidee genoemd. Het is de ideale plant voor liefhebbers van uitbundige bloeiers. Door de grote hoeveelheid bloemen aan elke bloemtak. Als je een beetje lief voor de Oncidium bent, zal deze nieuwe scheuten maken die, als ze volgroeid zijn, een nieuwe bloemtak kunnen geven. De scheut die gebloeid heeft zal helaas niet opnieuw bloeien en kun je verwijderen. De luchtwortels van de Oncidium, mogen niet verwijderd worden.

I vond het super leuk om deze nieuwe soorten te ontdekken en kan niet wachten om er meer te ontmoeten. Ik maak misschien dus nog eens een orchidee ontdekkingsreis.

Welke zou jij wel thuis willen neerzetten? Deel het op Facebook.

Bronnen:12, 3

Tags