De gladiool: De held onder de bloemen - Bloomifique
Bloomifique flower crush gladiolus
Flower Crush Seizoensfavoriet

De gladiool: De held onder de bloemen

Vrijdag kregen duizenden deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse hem weer uitgereikt op de Via Gladiola: de Galdiool! En dat is niet zonder reden, deze bloem staat namelijk symbool voor overwinning, bewondering, trots en kracht.

Dubbele verwennerij

Galdiolus
De gladiool valt op door de lange stengels waar de bloemen aan weerszijden van bloeien. Daarnaast is de bloem er in diverse kleuren: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem.

Symboliek

De gladiool heeft een uiterst heroïsche betekenis. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. Die betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, want toen vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen. Zelfs nu nog kennen we in de wielersport de term ‘de dood of de gladiolen’ en worden wandelaars van wandeltochten bij de finish overladen met gladiolen.

Een prachtboeket met gladiolen

Enthousiast steken deze overwinnaars alle kanten op. Ze zijn lang en vragen alle aandacht. Dat verdienen ze ook. Toch zijn ze heel goed te combineren met andere bloemen. Denk eens aan de hortensia, Solidago en Sanguisorba officinalis. Ze tillen de gladiool nog verder omhoog.

Bron: mooiwatbloemendoen.nl

Tags